Hazaindultak Kazahsztánból az ODKB békefenntartóinak első orosz alegységei

Fotó: Agerpres/EPAFelszálltak a kazahsztáni Almatiból a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (ODKB) első hazatérő orosz alegységeit és a haditechnikájukat szállító repülőgépek - közölte csütörtökön az orosz védelmi minisztérium.

A tárca szerint az orosz légerő négy Il-76-os gépe Ivanovo megyébe szállítja a katonákat. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter, akit csütörtökön fogadott Vlagyimir Putyin elnök, kijelentette, hogy a békefenntartók kivonását várhatóan január 19-én fejezik be.

Putyin azt mondta, hogy a békefenntartók végrehajtották feladatukat, fontos szerepet játszottak a helyzet stabilizálásában Kazahsztánban, ezért hazatérhetnek.

A tüntetési hullám január 2-án indult  Zsanaozenben és Aktauban, az ország délnyugati részén, majd később tovább terjedt az ország többi részére. A demonstrációk az üzemanyagárak hatósági árának kivezetése miatt robbantak ki és a kormány lemondásához vezettek, de az országot három évtizeden keresztül teljhatalmú úrként vezető Nurszultan Nazarbajevet is megfosztották a pozíciójától a nagyhatalmú Biztonsági Tanács élén.

Kapcsolódók

Kimaradt?