Földrengés Japánban: versenyt futnak az idővel, hogy kimentsék az áldozatokat a romok alól

Negyvennyolcra emelkedett a földrengés halálos áldozatainak száma Japánban. A mentés jelenleg is zajlik, a halottak száma tovább nőhet, ahogyan Kisida Fumio japán miniszterelnök is fogalmazott: a mentők versenyt futnak az idővel. Egész héten várhatóak még nagyon erős földrengések.

Az összedőlt épületek mellett egy városban mintegy 200 ház égett le a rengés után kitört tűzben. A kormány bejelentette, hogy 10 000 fős mentőalakulatot hozott létre.

Fotó: Maszol

A Japánt újévkor ért földrengéssorozat legerősebbje 7,6-ot mutatott a Richter-skálán. A katasztrófa leginkább a szigetország középső részén található Isikava prefektúrát érintette, ahol a halottak mellett hét súlyos sérültről is beszámoltak a hatóságok, illetve több épület is összeomlott és háztartások ezrei maradtak áram nélkül.

A rengés középpontja az Isikava prefektúrában lévő Vadzsimától 30 kilométerre északkeletre volt, mintegy 16 kilométer mélységben, helyi idő szerint hétfőn délután. A földrengés után 1,2 méter magas hullámokkal szökőár érte el Vadzsima kikötőjét.

Minden jel arra mutat, hogy az újévi rengéssorozat csak a nyitánya volt egy hosszabb folyamatnak, legalábbis Hajasi Josimasa kabinetfőtitkár arra figyelmeztette a lakosságot, hogy még legalább egy héten át várhatók további, akár 7-es intenzitású rengések is. Hajasi azt is hozzátette, hogy jelenleg 120 mentésre váró esetről tudnak és 57 360 embert evakuáltak már a katasztrófa által leginkább sújtott területekről.

Kapcsolódók

Kimaradt?