banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

Feljelentést tett a Pegasus kémszoftver gyártója ellen több újságíró, köztük magyarok is

Hét ország tizenhét újságírója – mindannyian a Pegasus kémszoftver célpontjai – tett feljelentést a Riporterek Határok Nélkül (RSF) szervezethez csatlakozva a programot fejlesztő izraeli NSO Group ellen. Az RSF ugyanakkor az ENSZ-hez fordult az ügyben, írja az AFP hírügynökség.

Az Azerbajdzsánból, Indiából, Spanyolországból, Magyarországról, Marokkóból, Mexikóból és a Togói Köztársaságból származó újságírók hivatalosan csatlakoztak az RSF és Maati Monjib, illetve Omar Brouksy francia-marokkói újságírók feljelentéséhez, amelyet július 20-án iktattak a párizsi ügyészségen.

Az RSF közleménye szerint ezeknek az újságíróknak komoly okuk van azt feltételezni, hogy országaik kormánya kémkedett utánuk, sőt többen évek óta a kormányaik megtorlásainak célpontjai. Az RSF hozzáteszi, hogy előfordulhatott az is, hogy egy kormány egy másik ország állampolgárát tartotta megfigyelés alatt, például Marokkó valószínűleg kémkedett a spanyol Ignacio Cembrero után.

Összesen tizenhét szerkesztőség – köztük a Washington Post, a Guardian, a Süddeutsche Zeitung, a Die Zeit a Le Monde és a Direkt36 – vett részt abban a nemzetközi nyomozásban, amelyben azt próbálták feltárni, hogy kiket figyelhettek meg az NSO nevű izraeli kibercég kémprogramjával, a Pegasussal.

A riport szerint a kutatás alapját egy 50 ezer telefonszámot tartalmazó adatbázis képezte, amelyhez a Forbidden Stories nevű tényfeltáró újságírói hálózat és az Amnesty International jogvédő szervezet jutott hozzá. Az ankét kiderítette, hogy a Pegasussal legalább 180 újságíró, 600 politikus, 85 emberjogi aktivista és 65 vállalkozó mobiltelefonját figyelhették.

Az RSF bejelentette, hogy hivatalosan értesítette az ENSZ-t a Pegasus célpontjai között szereplő újságírók ügyéről, annak érdekében, hogy kémkedéssel gyanúsított kormányoktól magyarázatot kapjanak.

A szervezet ugyanakkor szigorúbb nemzetközi szabályozást kér a Pegasushoz hasonló kémszoftverek adásvételére és használatára.

(Címlapfotó: Adobe Stock)

Kapcsolódók

Kimaradt?