Európa-szerte tombol a kánikula, halálos áldozatai is vannak a forróságnak

Európa délebbre eső területein is tombol a kánikula. Görögországban halálos áldozatai is vannak a forróságnak. Szerbiában egy éjszaka alatt száz esetben riasztották a mentőket, mert rosszul lettek a nagy melegben. Olaszországban, Bosznia-Hercegovinában és nálunk, Romániában is 40 fok körül alakul a hőmérséklet.

A fák árnyékába húzódtak a turisták a római Colosseumnál, sokan pedig napernyővel vagy legyezővel védekeztek a kánikula ellen. Az ókori romok bejáratánál sátrakkal és vízpermetező ventilátorokkal hűtötték a látogatókat – írja összefoglalójában a hirado.hu portál.

Fotó: Adobe Stock

A Spanyol lépcsőnél összegyűlt tömeget is jobban vonzotta a lépcsősor aljában lévő szökőkút, mint maga a nevezetesség.

Olaszországban a napokban a 40 Celsius-fokot is meghaladhatja a hőmérséklet, ami különösen a szabadban dolgozókat viseli meg. A nagy meleg a római metró felújítását is hátráltatja, mert a munkásoknak a szokottnál többször kell pihenni.

„Óránként szünetet kell tartaniuk, hogy felfrissüljenek. Tíz percre vagy negyed órára meg kell állniuk minden órában. Ez mindaddig érvényes, ameddig a hőség tart” – nyilatkozta Luigi Antonio Gargiulo a felújítás biztonsági felelőse.

A balkáni országokban is tombol a kánikula, Szarajevóban is tömeg volt a kutaknál. Az egészségügyi szakemberek mindenkit arra figyelmeztetnek, hogy a nap legmelegebb óráiban ne legyenek a szabadban.

„Csak könnyű ételeket, sok vizet vagy más természetes folyadékot fogyasszunk, amelyek növelik a kálium- és a magnéziumszintet a szervezetben. Megfelelő ruházatot kell viselni, könnyű anyagból, olyat, ami az egész testet eltakarja, és ilyenkor a fejünket is fedni kell” – magyarázta Nejra Junuz Guzić, a Szarajevói Sürgősségi Klinika orvosa.

Belgrádban egy éjszaka alatt több mint 100 beteghez riasztották az orvost a nagy melegben kialakult panaszok miatt. A szerb hatóságok vörös riasztást adtak ki a 39 fokos hőség miatt. Csütörtökön, aki csak tehette, a vízpartokon keresett menedéket.

Görögországban több halálos áldozatot is követelt már az idei kánikula. A nagy melegben ráadásul könnyen kigyullad a növényzet. Athéntól mintegy 30 kilométerre délre is tűz ütött ki, de a lángok már a görög főváros külső kerületeit is fenyegetik.

Illusztráció forrása: Agerpres/EPA

A környéket kiürítették és utakat is lezártak, nagy erőkkel dolgoznak a tűzvész megfékezésén.

Bozóttüzek pusztítanak az Égei-tenger túlsó partján, Törökország nyugati részén is. A hatóságok szerint naponta átlagosan körülbelül 20 helyen csapnak fel a lángok.

Törökországban van olyan terület, ahol csaknem 600 hektárt perzselt fel tűz, kevesebb mint egy nap alatt.

Kapcsolódók

Kimaradt?