Újabb hőségriasztást adtak ki – A következő időszakban a kánikula fokozódhat

Az Országos Meteorológiai szolgálat csütörtökön frissítette a sárga és narancssárga jelzésű hőségriadót, amelyek szinte az egész országra kiterjednek, ugyanakkor a meteorológusok péntekre új figyelmeztetést adtak ki.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) sárga jelzésű (elsőfokú) hőségriasztást adott ki a Körösvidékre, Erdély legnagyobb részére, Moldva déli, Munténia keleti felére és Dobrudzsára. Az érintett régiókban a hőmérséklet csúcsértéke 32-35 fok között váltakozik, a hőmérséklet-páratartalom mutató meghaladja a kritikus 80-as szintet, és éjszaka csak 20 fokra hűl le a levegő.

Fotó: Agerpres

A Bánságban, Olténiában, Munténiában, Dobrudzsa délnyugati és Erdély déli részében narancssárga jelzésű (másodfokú) hőségriasztás lesz érvényben, a hőmérsékleti értékek jelentősen meg fogják haladni a sokéves átlagot. E szerint nap közben 33-38 fokra melegszik fel a levegő, de elszigetelten a 39 fokot is eléri. A hőmérséklet-páratartalom mutató meghaladja a kritikus 80-as szintet, az éjszakai minimumok pedig meghaladják majd a 20 fokot.

A meteorológusok szerint pénteken is kitart a kánikula az ország néhány régiójában, így a Körösvidéken, Máramarosban, Erdély legnagyobb részében, és helyenként Olténiában és Munténiában elsőfokú hőségriasztás lesz érvényben, 32-34 fokos nappali csúcsértékekkel.

A Bánságban, Olténia déli, Munténia délnyugati, illetve Erdély és a Körösvidék déli részében másodfokú lesz a riasztás. A hőmérsékleti csúcsok 33 és 37 fok között alakulnak, a hőmérséklet-páratartalom mutató meghaladja a kritikus 80-as szintet, az éjszakai levegő pedig nem hűl le 20 fok alá.

Az ANM figyelmeztet, hogy a következő időszakban a kánikula fokozódhat.

A hatóságok azt tanácsolják az embereknek, hogy 11 és 18 óra között kerüljék a napsütötte helyeket, a zsúfoltságot és tartózkodjanak a fizikai megerőltetéstől. A klímaberendezéseket ne állítsák 5 Celsius-fokkal hidegebbre a kinti hőmérsékleti értéknél, a ventilátorok használata 32 fokot meghaladó hőségben nem ajánlott. A kánikula óráiban térjenek be néha légkondicionált helyiségekbe, viseljenek szellős, világos színű öltözetet, kalapot, napszemüveget és naponta többször vegyenek langyos vizes zuhanyt, Igyanak sok vízalapú folyadékot (vizet, gyümölcslevet, langyos teát), fogyasszanak joghurtot, gyümölcsöt és zöldséget, és kerüljék a nehéz, zsíros ételeket, az alkoholt, a túlzott mennyiségű koffeint és cukrot tartalmazó élelmiszereket. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?