FRISSÍTVE – Nagy meleg lesz szerdán és csütörtökön az egész országban

Az ország egész területére kiterjedő hőségriasztások lesznek érvényben szerdán Romániában, a hőmérséklet elérheti a 37 Celsius-fokot. FRISSÍTÉS: Csütörtökön is az ország egész területére kiterjedő hőségriasztások lesznek érvényben Romániában, a hőmérséklet elérheti a 38 Celsius-fokot. 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat sárgajelzésű (elsőfokú) hőségriasztást adott ki Körösvidék északi térségeire, Máramarosra, Erdély legnagyobb részére, Moldvára, Munténia keleti felére és Dobrudzsára. Az érintett régiókban a hőmérséklet csúcsértéke 32-35 fok között váltakozik, a hőmérséklet-páratartalom mutató meghaladja a kritikus 80-as szintet, és éjszaka csak 20 fokra hűl le a levegő.

Fotó: Adobe Stock

Szerdán a Bánságban, Olténiában, Munténia nyugati felében, Körösvidék déli és Erdély délnyugati részében narancssárga jelzésű (másodfokú) hőségriasztás lesz érvényben, a hőmérsékleti értékek jelentősen meg fogják haladni a sokéves átlagot. E szerint nap közben 33-37 fokra melegszik fel a levegő, a hőmérséklet-páratartalom mutató meghaladja a kritikus 80-as szintet, az éjszakai minimumok pedig meghaladják majd a 20 fokot.

Csütörtökön a Bánságban, Olténiában, Munténia nyugati felében és Erdély délnyugati részében narancssárga jelzésű (másodfokú) hőségriasztás lesz érvényben, a hőmérsékleti értékek jelentősen meg fogják haladni a sokéves átlagot. az előrejelzés szerint nap közben 34-38 fokra melegszik fel a levegő, a hőmérséklet-páratartalom mutató meghaladja a kritikus 80-as szintet, az éjszakai minimumok pedig meghaladják majd a 20 fokot.

A meteorológusok szerint a következő napokban is hőségre lehet számítani az országban.

Mint írtuk,  hatóságok azt tanácsolják az embereknek, hogy 11 és 18 óra között kerüljék a napsütötte helyeket, a zsúfoltságot és tartózkodjanak a fizikai megerőltetéstől. A klímaberendezéseket ne állítsák 5 Celsius-fokkal hidegebbre a kinti hőmérsékleti értéknél, a ventilátorok használata 32 fokot meghaladó hőségben nem ajánlott. A kánikula óráiban térjenek be néha légkondicionált helyiségekbe, viseljenek szellős, világos színű öltözetet, kalapot, napszemüveget és naponta többször vegyenek langyos vizes zuhanyt, Igyanak sok vízalapú folyadékot (vizet, gyümölcslevet, langyos teát), fogyasszanak joghurtot, gyümölcsöt és zöldséget, és kerüljék a nehéz, zsíros ételeket, az alkoholt, a túlzott mennyiségű koffeint és cukrot tartalmazó élelmiszereke. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?