EU: elfogadhatatlanok a Mianmarban karácsonykor elkövetett gyilkosságok

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője csütörtökön kiadott nyilatkozatában elfogadhatatlannak nevezte a mianmari hadsereg által december 24-én elkövetett gyilkosságokat, és további szankciókat helyezett kilátásba.

Josep Borrell arra reagált, hogy a mianmari hadsereg karácsonykor az ország keleti részében fekvő Kaja államban több mint harminc embert lőtt agyon, köztük nőket és gyerekeket, valamint humanitárius munkásokat. A közösségi médiában megjelent képek szerint több áldozat összekötözött holttestét elégették.Katonai rezsim diktál Mianmarban, amit az ellenzék ma is Burmaként emleget | Fotó: Agerpres/EPA

Az uniós főképviselő nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a gyilkosságok az emberi jogok és a nemzetközi jog, köztük a humanitárius jog megsértése, felelőseit mihamarabb el kell számoltatni. Kijelentette: tekintettel a fokozódó erőszakra Mianmarban, határozottabb nemzetközi intézkedésekre van szükség, beleértve a fegyverembargót is. Az EU készen áll arra, hogy további szankciókat vezessen be a katonai rezsimmel szemben – fogalmazott.

Az Európai Unió az év elején vetett ki szankciókat a február elsejei puccsért, illetve az annak nyomán kirobbant tüntetések erőszakos elfojtásáért felelősök mellett a rohingja kisebbséggel szembeni súlyos emberi jogsértések elkövetőire. A szankciós jegyzékbe vettek száma jelenleg 25.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Borrell végezetül hangsúlyozta azt is, hogy szavatolni kell a teljes körű, biztonságos és akadálytalan humanitárius hozzáférést minden rászoruló számára, valamint a humanitárius munkát végzők védelmét és biztonságát.

Kapcsolódók

Kimaradt?