EPP-kongresszus: Nicolae Ciucă az Ukrajnával való szolidaritásra kérte a tagállamokat

Fotó: AgerpresAz Ukrajnával vállalt szolidaritásra kérte az európai államokat a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, Nicolae Ciucă román kormányfő az Európai Néppárt (EPP) kongresszusán tartott beszédében.

Ciucă arra hívta fel hallgatósága figyelmét, hogy a jelen történései átírják történelmünket és jövőképünket. „Ukrajna lerohanása háborút jelent az Európai Néppárt valamennyi értéke, valamint közös európai elveink és értékeink - a szabadság, a demokrácia, az alapvető jogok, a jogállamiság - ellen. Szeretnék köszönetet mondani az Európai Néppártnak, amiért egyértelműen kiállt az ukrajnai orosz invázió ellen. Kötelességünk, hogy minden tőlünk telhetőt megtegyünk Ukrajna támogatására” – hangsúlyozta a román miniszterelnök a Rotterdamban zajló EPP-kongresszuson.

Ciucă beszámolt arról, hogy Románia első perctől kezdve mindent megtett a több mint 1,1 millió ukrajnai menekült megsegítése érdekében, szállást, biztonságot nyújtott számukra. Több mint 85 000 ukrán állampolgár most is Romániában van, közülük 30 000 gyermek; az ország pedig gondjukat viseli, az ukrán gyerekek romániai iskolákba járnak - mondta.

A PNL elnöke a Moldovai Köztársaság uniós tagjelölti státuszának megadása mellett foglalt állást. Felhívta a figyelmet, hogy a Moldovai Köztársaság ambiciózus reformok mellett kötelezte el magát, az EU-párti államfő, Maia Sandu, valamint a kormány és a parlament többsége is a reformok gyakorlatba ültetésén dolgozik. Ugyanakkor Moldova lakosságarányosan a legnagyobb számú ukrán menekültet fogadta be. „Ezért ragaszkodunk hozzá, hogy a Moldovai Köztársaság megkapja a tagjelölti státuszt” – nyomatékosította Nicolae Ciucă.

A PNL vezetősége az Európai Néppárt tisztújító kongresszusán vesz részt, amelyen a következő három évre választják meg a páneurópai politikai alakulat új vezetőségét. Kedd este a német Manfred Webert választották meg a pártelnöki tisztségbe. Szerdán a 10 alelnökkel, főtitkárral és kincstárnokkal válik teljessé a vezetőség.

Kapcsolódók

Kimaradt?