banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Csernobil: az orosz katonáktól loptak üzemanyagot az alkalmazottak, hogy megelőzzék a katasztrófát

A csernobili atomerőmű alkalmazottai a megszálló orosz katonáktól loptak üzemanyagot, hogy az áramszünet idején működő generátorok ne álljanak le, és megelőzzék a radioaktív szivárgást, írja helyszíni riportjában a BBC.

Az atomerőművet még az invázió elején elfoglalták az orosz katonák, az alkalmazottaknak pedig ebben a kiszolgáltatott helyzetben kellett működésben tartaniuk a rendszert. A feszült helyzetről azután meséltek a BBC-nek, hogy az ukrán hadsereg visszafoglalta a területet.Fotó: Agerpres/EPA

„Folyamatosan tárgyalnunk kellett velük, megpróbáltuk nem megharagítani őket, hogy hagyják, hogy végezzük a dolgunkat” – mondta el Valerij Szimionov mérnök.

„Az érdekelte őket, hogy hogy működik az erőmű. Az eljárásokról, műveletekről és dokumentumokról akartak információt. Féltem, mert állandóan kérdéseket tettek fel, néha erőszakkal fenyegetve” – fogalmazott Olekszander Lobada, aki a sugárzásbiztonságért felel az erőműben.

Amikor a csernobili erőmű áramellátása három napra megszakadt, üzemanyagra volt szükség az áramgenerátorok működéséhez, Valerij Szimionov pedig elmondása szerint az oroszoktól lopott motorinát.

„Katasztrofális lett volna, ha teljesen leáll az áramellátás. Radioaktív szivárgás következhetett volna be” – mondta Olekszander Lobada, hozzátéve, hogy nem a saját életét féltette, hanem attól, hogy az egész emberiséget érintő tragédia következik be.

Az atomerőmű áramellátásának megszakadásáért egymást vádolta Oroszország és Ukrajna. Oroszország később bejelentette, hogy az atomerőművet rákapcsolták a fehéroroszországi elektromos hálózatra.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?