Civilek, köztük gyerekek lemészárlását ismerhette be két Wagner-zsoldos

Alekszej Szavicsov és Azamat Uldarov videóhíváson keresztül beszélgettek egy orosz emberi jogi aktivistával, és meséltek neki az Ukrajnában elkövetett rémtettekről, írja a Világgazdaság. A két férfi azt állítja, hogy szabadságvesztésüket töltötték, és a Wagner-csoport a börtönből sorozta be őket az ukrajnai harcokhoz. Az elhangzottak valóságalapját nem lehet ellenőrizni.

Uldarov, aki a felvételen láthatóan alkoholos befolyás alatt volt, felidézett egy esetet, amikor osztagával megtaláltak nagyjából 300-400 civilt egy bahmuti kilencemeletes háztömb pincéjében bujkálva – erről a Times írt. A férfi azt állítja, hogy a feletteseiktől tűzparancsot kaptak, így azt a nagyjából negyven gyereket is ki kellett végezniük, akik a csoporttal voltak.A kép illusztráció | Fotó: Agerpres

Nem engedhettem ki senkit – mondta a férfi Vlagyimir Osecskinnek, a Gulagu.net jogvédőcsoport vezetőjének. Állítása szerint a tűzparancsot magától Jevgenyij Prigozsintól kapták. Alekszej Szavicsov és Azamat Uldarov állításuk szerint elnöki kegyelmet kaptak, és végül visszatérhettek a frontról Oroszországba.

Alekszej Szavicsov arról beszélt, hogy nagyjából hetven orosz rabról tud, akiket a zsoldossereg sorozott be, majd végzett ki Ukrajnában parancsmegtagadás miatt. Állítása szerint ez egy olyan akció közben történt, amelyben csecsen harcosok is részt vettek. Hozzátette, hogy legalább hatvan ukrán hadifogoly kivégzéséről is tud.

A parancsmegtagadás halállal járt, én pedig élni akartam – mondta Szavicsov. Hozzátette, hogy több ezer rabot toboroztak a háborúba az orosz börtönökből, akiknek szabadságot ígértek a szolgálatért. Azonban a börtönalakulatoknak nem sok esélyük van a túlélésre, mivel jellemzően öngyilkos bevetésekre használják őket.

Jevgenyij Prigozsin korábban tagadta azokat a vádakat, hogy a zsoldosai civileket öltek volna meg. Azért jöttünk, hogy megmentsük őket – nyilatkozta a zsoldosvezér.

A Wagner csoport idén februárban hagyott fel a börtöntoborzásokkal, viszont valószínűleg ennek az volt az oka, hogy az orosz reguláris hadsereg kívánta átvenni ezt a tevékenységet.

Kapcsolódók

Kimaradt?