Bukik Ursula von der Leyen? - A Kövesi vezette Európai Ügyészség vizsgálja a Pfizer-botrányt

Már a Laura Codruța vezette Európai Ügyészség vizsgálja Ursula von der Leyen Pfizer-botrányát – számolt be a brüsszeli Politico nyomán a Híradó portál. A nyomozás középpontjában az Európai Bizottság elnöke és az amerikai cég főnöke közötti állítólagos sms-váltás áll, a politikus ugyanis a koronavírus-járvány kellős közepén így állapodott meg a Pfizerrel kétmilliárd darab oltóanyag beszerzéséről, összesen 35 milliárd euró értékben. 

A Politico szerint különösen kényes pillanatban került az Európai Ügyészség elé az ügy, von der Leyen ugyanis nemrég jelentette be, hogy újraindulhat a bizottság vezető posztjáért. A Mandiner által is idézett portál információ szerint az európai ügyészek vádjai között szerepel a közfunkciókba való beavatkozás, az ügyet érintő sms-ek megsemmisítése, valamint a korrupció és az összeférhetetlenség. Egyelőre még senkit sem vádoltak meg az üggyel kapcsolatban.

2020 decemberében jelentette be az Európai Bizottság elnöke, hogy jóváhagyták a Pfizer-oltóanyag használatát az unióban. Ettől kezdve folyamatosan érkeztek a szállítmányok. Elsőként 300 millió adag jött, majd néhány hónappal később 1,8 milliárd vakcina beszerzéséről egyezett meg Brüsszel. Időközben azonban kiderült, hogy a megállapodás igencsak gyanús körülmények között jött létre. Ursula von der Leyen ugyanis privát telefonján, sms-ben kötötte meg az 35 milliárd eurós üzletet a gyógyszeripari óriás vezérigazgatójával.

Ursula von der Leyen ugyanis privát telefonján, sms-ben kötötte meg az 35 milliárd eurós üzletet a gyógyszeripari óriás vezérigazgatójával

Az ügyben  2022 januárjában vizsgálat indult, de az Európai Bizottság elnökének stábja nem találta meg a kérdéses SMS-eket. Később kiderült, hogy nem is keresték, mondván, hogy azok túlságosan rövid életűek, így nem tartoznak a dokumentumok megőrzésére vonatkozó jogszabály hatálya alá.

A Pfizer céggel a román államnak is meggyűlt a baja. Február kezdődött el Brüsszelben az amerikai vállalat Románia elleni perének tárgyalása. Rögzítették azt az ütemtervet, amely alapján az 550 millió értékű elutasított vakcina ügyét vizsgálják. Romániában jelenleg hárommillió koronavírus elleni vakcina van raktáron és hétmillió dózist megsemmisítettek vagy a következő időszakban fognak megsemmisíteni. További csaknem 29 millió adagot leszerződött az ország, de végül nem vásárolta meg, ezek miatt pert indított a Pfizer gyógyszeripari cég Románia ellen. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?