Bukarestben tárgyal szerdán Orbán Viktor 

Orbán Viktor is Bukarestbe érkezik szerdán, miután Klaus Iohannis egy szűkkörű egyeztetésre hívott három európai vezető politikust. A találkozón az uniós kérdések mellett szóba kerülhet a NATO-főtitkári pozícióval kapcsolatos jelölések is.    

A bukaresti Cotroceni-palotában tágyal szerdán Klaus Iohannis államfő Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével, Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, Alexander De Croo belga kormányfővel és Andrej Plenković horvát miniszterelnökkel. A megbeszélések részei annak a stratégiai agendának, amelyet Charles Michel kezdeményezett, s célja az Európai Unió prioritásainak áttekintése. 

Orbán Viktor Brüsszelben. Magyarország tölti be az EU következő soros elnökségét Fotó: Orbán Viktor Facebook oldala

Először szerveznek ilyen jellegű találkozót. Belgium jelenleg, Magyarország pedig július 1-től tölti be a soros uniós elnökséget. A megbeszélés egybeesik a legfontosabb EU-intézmények - parlament, bizottság, tanács - vezető pozícióinak betöltéséről szóló tárgyalások elkezdésével. 

Közben terítéken van a NATO-főtitkári poszt új várományosának kiválasztása is, Mark Rutte mellett Klaus Iohannis is jelölt a pozícióra. Magyarország ellenzi, hogy a holland miniszterelnök kövesse Jens Stoltenberget. A döntéshez egységes álláspontot igényel.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?