FRISSÍTVE - Biden és Putyin: egy nukleáris háborúnak nincsenek győztesei

Fotó: Agerpres/EPAFRISSÍTVE - Egy nukleáris háborúnak nincsenek győztesei, szögezte le Vlagyimir Putyin orosz és Joe Biden amerikai elnök a szerdai genfi csúcstalálkozón a hadászati stabilitásról  kiadott közös közleményben. A két politikus külön-külön sajtótájékoztón számolt be a tárgyalásaik eredményeiről.

Vlagyimir Putyin és Joe Biden órákon át tanácskoztak a genfi Villa La Grange-ban. A megbeszélések két ülésben zajlottak. Az első, körülbelül 93 percig tartó, szűkkörű tanácskozáson az elnökökön kívül Szergej Lavrov orosz, illetve Antony Blinken amerikai külügyminiszter, valamint tolmácsok vettek részt. A második, kibővített körben zajló, mintegy 65 perces megbeszéléshez több orosz és amerikai tisztségviselő csatlakozott.

Putyin: visszatér állomáshelyére az orosz és az amerikai nagykövet

A csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatóján Putyin kijelentette, hogy visszatér állomáshelyére a washingtoni orosz és a moszkvai amerikai nagykövet. Elmondta, hogy a két külügyminisztérium kérdések széles körében tárgyalásokat fog indítani. A felek megállapodtak, hogy konzultációkat kezdenek a kiberbiztonságról is. Putyin a tárgyalásokat konstruktívnak nevezte, amelyeken nem volt ellenséges a hangulat. Közölte, hogy a felek igyekeztek megérteni egymás álláspontját, ugyanakkor óvott az illúzióktól.

Beszámolója szerint kielégítette az a magyarázat, amelyet Biden április 13-án telefonon adott neki arra, hogy egy márciusi televíziós interjúja során igenlően válaszolt a riporteri kérdésre, vajon gyilkosnak tartja-e őt. Az amerikai elnök ekkor tett javaslatot a csúcstalálkozóra. A két nagykövet egyébként a Biden-interjú után utazott haza konzultációra, ami a kapcsolatok megromlásának látványos jele. A "gyilkos" kifejezéssel kapcsolatban Putyin a szerdai sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az Egyesült Államok minden nap megöl valakit, és egy csapással százakat ölt meg Afganisztánban.

"Azt hiszem, egészében véve ugyanazt a nyelvet beszéljük, de ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy feltétlenül egymás lelkébe és a szemébe kell bele néznünk, és örök szerelmet és barátságot esküdnünk. Egyáltalán nem" - nyilatkozott az amerikai elnökről. "Ha megkérdeznék tőlem, hogy milyen tárgyalópartner és partner Biden elnök, azt mondhatnám, hogy nagyon konstruktív, kiegyensúlyozott személyiség, ahogyan azt vártam. Nagyon tapasztalt, ez azonnal meglátszik" - tette hozzá.

Leszögezte, hogy az Egyesült Államok és Oroszország különleges felelősséget visel a világ stratégiai stabilitásáért, aminek mindkét fél tudatában van. A kibertámadások ügyében Putyin felhívta a figyelmet, hogy a világon a legtöbb ilyen attak az Egyesült Államokból indul ki. Mint mondta, Oroszország nem szerepel azon országok között, amelyek kiberteréből a legtöbb ilyen támadást végrehajtják.

Beszámolója szerint az az Egyesült Államok tavaly 14, idén pedig két alkalommal fordult felvilágosításért Oroszországhoz kibetrámadás miatt, amelyekről kimerítő információt kapott. Azt hangoztatta, Moszkva nem gondolja úgy, hogy az amerikai területről kiinduló támadások Washington érdekeit képviselik.

Alekszej Navalnij ügyéről szólva Putyin azt mondta, hogy az ellenzéki politikus tudatosan cselekedett úgy, hogy őrizetbe vegyék. Szerinte Navalnij - akit csak "kétszer elítélt személyként" és "állampolgárként" emlegetett - szándékosan sértette meg a törvényt azzal, hogy a felfüggesztett börtönbüntetése alatt nem jelentkezett az rendőrségi ellenőrzésen, s tudatosan tért haza külföldről úgy, hogy tudta: körözést adtak ki ellene.

Elmondta, hogy az emberi jogok kérdése Biden kezdeményezésére került szóba a csúcson. Az "külföldi ügynöknek" minősített orosz szervezetekkel kapcsolatban rámutatott, hogy Oroszországot az Egyesült Államokban hivatalosan ellenségnek minősítették, ezért a Moszkva így ítéli meg az amerikaiak által támogatott politikai szervezeteket.

Biden: az Egyesült Államok válaszol az érdekei ellen irányuló lépésekre

Joe Biden amerikai elnök genfi csúcstalálkozójukon tájékoztatta Vlagyimir Putyin orosz elnököt arról, hogy az Egyesült Államok válaszol minden lépésre, amely Washington vagy szövetségesei alapvető érdekei ellen irányul. Ezt Biden mondta el a szerdai találkozót követő sajtóértekezletén.

Az elnök hozzátette: hangsúlyozta Putyin előtt, hogy továbbra is megingathatatlanul elkötelezett Ukrajna szuverenitása mellett. Biden az emberi jogok helyzetéről is tárgyalt az orosz államfővel. Kiemelte: ezekben az esetekben nem arról van szó, hogy politikája Oroszország ellen irányul, hanem az amerikai nép identitásáról.

„Arról van szó, akik vagyunk” – húzta alá Biden. „Hogy lehetnék az Egyesült Államok elnöke úgy, hogy nem szólalok fel az emberi jogok megsértése ellen?” – tette hozzá. Biden hangsúlyozta: egyértelművé tette Putyin számára, hogy pusztító következményei lesznek annak, ha Alekszej Navalnij bebörtönzött orosz ellenzéki politikus meghal. Navalnij egészségi állapota sokat romlott azóta, hogy börtönbe zárták.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Biden emellett megjegyezte: Putyin nem akar újabb hidegháborút az Egyesült Államokkal. Rámutatott: az orosz államfő tettei miatt csökken országa tekintélye a nemzetközi porondon, miközben Oroszország kétségbeesetten igyekszik, hogy biztosítsa nagyhatalmi helyzetét.

Az amerikai elnök a kritikák ellenére jelezte: van kilátás az orosz–amerikai kapcsolatok javítására. Megjegyezte: nincs gondja azzal, hogy üzleteljen Oroszországgal, ameddig Moszkva követi a nemzetközi normákat. Biden szerint a szerdai csúcstalálkozó pozitív légkörben zajlott.

Az amerikai vezető egy újságírói kérdésre válaszolva azt hangsúlyozta: nem az a lényeg, hogy bízik-e Putyinban. „Ez nem a bizalomról szól, hanem az önérdekről” – mondta. „Ahogy a régi mondás tartja: a puding próbája az evés” – tette hozzá. „Hamarosan megtudjuk”.

Biden azt is jelezte az orosz államfőnek, hogy bizonyos kritikus infrastruktúrák érinthetetlenek, legyen szó kibertámadásról vagy egyébről. Hozzátette: átadott az orosz vezetőnek egy listát 16 meghatározott létesítményről, amelyek az energiaszektortól a vízellátásig terjedtek.

A hadászati stabilitásról adtak ki közleményt

A találkozó után a felek közös közleményt adtak ki, amelyben leszögezik: egy nukleáris háborúnak nincsenek győztesei. "Ma megerősítjük elkötelezettségünket azon elv mellett, hogy a nukleáris háborúnak nem lehetnek győztesei, és ilyen háborút soha nem szabad azt kirobbantani" - hangsúlyozta a Kreml sajtószolgálata által ismertetett kommüniké.

A közlemény szerint két ország nukleáris fegyverzetellenőrzés iránti elkötelezettségének bizonyítéka a hadászati támadófegyverek korlátozásáról megkötött Új START-szerződés közelmúltbeli meghosszabbítása. "E célok elérése érdekében Oroszország és az Egyesült Államok hamarosan átfogó kétoldalú párbeszédet indít a stratégiai stabilitásról, amely érdemi és erőteljes lesz" - olvasható a dokumentumban.

(Nyitókép: Agerpres/EPA)

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?