Belátták: Oroszország nélkül nincs béke

Alighogy véget ért Svájcban a kétnapos békekonferencia, máris körvonalazódik egy újabb egyeztetés az ukrajnai háború lehetséges befejezéséről. Biztató fejlemény lehet, hogy bár Svájcba nem kapott meghívást az orosz fél, a következő találkozón Moszkva is képviseltetheti magát, miután többen kezdik belátni, hogy Oroszország nélkül nem lehet békét kötni.

A kilencvenháromból nyolcvanegy ország írta alá a svájci békekonferencia zárónyilatkozatát. Mások mellett India, Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek és Brazília viszont nem. A záróközlemény a nukleáris biztonság, az élelmiszer-ellátás biztosítása és a hadifoglyok cseréje mellett azt is kiemelte: a békéhez minden érintett fél részvételére szükség van.

Csakhogy a svájci békekonferenciára Oroszország nem kapott meghívót, Kína pedig lemondta a részvételt.A svájci békekonferenciára Oroszország nem kapott meghívót | Fotó: Charles Michel Facebook oldala„Fontos, hogy minden résztvevő kiállt Ukrajna területi integritása mellett, mert anélkül nem lesz tartós béke” – közölte az ukrán elnök. Volodimir Zelenszkij szerint sikerült megtenni az első lépéseket a béke felé, és azokról a munkacsoportokról is megállapodtak, amelyek békeakcióterveket készítenek.

„Háborúban állunk, és nincs időnk elhúzódó munkára. A béke felé való elmozdulás gyors cselekvést jelent. Az előkészületek hónapokat vesznek igénybe, nem éveket. Tehát amikor a béke cselekvési tervei készen állnak, és amikor minden lépést kidolgoztunk, megnyílik az út a második békecsúcs előtt” – fogalmazott az ukrán elnök.

„Ez nem béketárgyalás volt, mert Vlagyimir Putyin nem gondolja komolyan a háború befejezését” – közölte az Európai Bizottság elnöke. Ursula von der Leyen szerint az ukrajnai béke nem egy lépésben fog megvalósulni, hanem sokkal hosszabb út lesz.

„A valódi békéhez vezető út türelmet és elszántságot igényel. És mi mindig is azt mondtuk, kedves Volodimir, hogy végső soron Ukrajna fogja meghatározni az igazságos béke feltételeit” – fogalmazott Ursula von der Leyen.

A mostanit egy következő csúcstalálkozó is követheti – erről a svájci külügyminiszter beszélt. Ignazio Cassis azt mondta: azon a békekonferencián már tárgyalóasztalhoz ülnének a két keleti nagyhatalommal, Oroszországgal és Kínával is.

„Elképzelhetőnek tartom, hogy egy ilyen konferenciát még az amerikai választások előtt megszervezzenek. Ez a szervező államok, Ukrajna és a nagyhatalmak hajlandóságától függ” – jelentette ki a svájci külügyminiszter.

Svájc is belátta, hogy nem lehet eredményesen tárgyalni a békéről egy olyan konferencián, amire az egyik hadban álló felet nem hívták meg – erről írt a Magyar Nemzet. A lap szerint a béke érdekében a svájci vezetés már azt sem zárja ki, hogy a nemzetközi elfogatóparancs ellenére fogadja Vlagyimir Putyint.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

Kimaradt?