Az omikron variáns terjedése hozhatja el a nyájimmunitást Izraelben

Izraelben december végéig sikerült valamilyen szintén féken tartaniuk a koronavírus omikron variánsának terjedését, az utóbbi időszakban azonban a járványmutatók egyre aggasztóbbak, ennek azonban az lehet az előnye, hogy az országban kialakul a nyájimmunitás – írja a Reuters az izraeli egészségügyi minisztérium igazgatója, Nachman Ash nyilatkozata alapján.

A szakember egy rádiós műsorban fejtette ki, hogy nagyon sok személynek meg kellene fertőződnie ahhoz, hogy elérjék a nyájimmunitást, azonban a hatóságok kívánatosabbnak tartják, ha ezt inkább az oltásoknak köszönhetően valósulna meg. Bizakodásra ad okot, hogy az omikron kevésbé súlyos tüneteket okoz, ezért feltehetően kevésbé halálos.Fotó: Agerpres/EPA

A 9,4 millió lakost számláló Izraelben eddig az emberek mintegy 60 százalékát oltották be teljes körűen, vagyis három dózissal. Majdnem mindenkit a Pfizer/BioNTech vakcinával immunizáltak.   

Az országban a járvány kitörése óta összesen 1,3 millió megbetegedést regisztráltak. Eran Segal, az izraeli Weizmann kutatóintézet tudósa, kormánytanácsadó előrejelzései szerint az omikron variáns gyors terjedése miatt január végére ez a szám jóval meghaladhatja a kétmilliót.

Az elmúlt 10 napon megnégyszereződött az új fertőzéses esetek száma, nőtt a súlyos állapotban lévő betegek aránya is, de az jóval mérsékeltebben.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?