Az államfő szerint a háború megmutatta, hogy mennyire fontos az energiafüggetlenség

Az Oroszország Ukrajna elleni háborúja okozta energiaválság ismét megmutatta, hogy mennyire fontos az energiafüggetlenség Európa biztonságának szempontjából – jelentette ki csütörtökön Granadában Klaus Iohannis.

Az Európai Politikai Közösség (EPK) értekezletén részt vevő államfő Jonas Gahr Store norvég miniszterelnökkel közösen vezetett egy kerekasztal-beszélgetést, amelyen az energia, a környezetvédelem és az éghajlatváltozás kérdéseit vitatták meg. Az EPK-nak ebben a munkacsoportjában Izland, Monaco, Szlovénia, Hollandia, a Cseh Köztársaság, Lengyelország, Szerbia, Málta és Magyarország vezetői vesznek részt.

Fotó: presidency.ro

Iohannis a kerekasztal-beszélgetésen kifejtette, ez a válság egyben lehetőséget is jelent a zöld átmenet felgyorsítására az energiahatékonyságot növelő intézkedések révén.

„Oroszország meglepetésére nagyon rövid idő alatt jelentősen csökkentettük a Moszkvától való energiafüggőségünket” – jegyezte meg.

Emlékeztetett arra, hogy az EU Ukrajnát és a Moldovai Köztársaságot az európai energiapiacba integrálta, és hozzáférést biztosít a tagjelölt országok számára a közös európai földgázbeszerzési platformhoz.

Beszélt az ipar karbonmentesítéséről is, megemlítve, hogy Románia jelenleg úttörő projektet dolgoz ki az Egyesült Államokkal a kis moduláris reaktorok területén, és egyre vonzóbb ország a napelem- és akkumulátorgyártás számára. „A villamosenergiánk kétharmada megújuló és nukleáris forrásokból származik, és célunk, hogy a REPowerEU program révén növeljük a megújuló energiaforrások arányát” – hangsúlyozta az államfő.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?