Az EU milliós humanitárius segélyt nyújt a földrengés sújtotta Marokkónak, ahol a halottak száma meghaladta a kétezret

Egymillió eurós kezdeti humanitárius segélyt bocsát az Európai Unió Marokkó számára a szeptember 8-i, 6,8-as erősségű földrengésre válaszul – tájékoztatott az Európai Bizottság hétfőn.

A brüsszeli közlemény szerint a sürgősségi finanszírozás célja, hogy támogassa a Marokkóban tevékenykedő humanitárius partnerek által az országban kifejtett segélyezési erőfeszítéseket.

Fotók: Agerpres

Janez Lenarcic válságkezelésért felelős biztos elmondta: a földrengés óta az EU Veszélyhelyzet-reagálási Koordinációs Központja szorosan figyelemmel kíséri a helyzetet, és kapcsolatban áll a marokkói hatóságokkal, hogy teljes körű segítséget nyújthasson az ország számára. Közölte, az Európai Bizottság már felvette a kapcsolatot az uniós tagállamokkal a lehetséges segítségnyújtás mozgósítása ügyében, ha azt Marokkó szükségesnek látja. Emellett szeptember 9-én aktiválták az unió műholdas Föld-megfigyelési rendszerét (Copernicus) is, hogy térképészeti szolgáltatással segítse a mentést – tájékoztatott.

Az EU továbbra is készen áll arra, hogy bármilyen szükséges módon segítse Marokkót ebben a nehéz időszakban – tette hozzá az uniós biztos az Európai Bizottság közleménye szerint.

Meghaladta a kétezret a marokkói földrengés halálos áldozatainak száma az észak-afrikai ország belügyminisztériumának közleménye szerint.

A mentési munkálatok jelenleg is zajlanak, a hatóságok kitelepítik a veszélyeztetett régiókban élőket" – olvasható a közleményben.

A rabati székhelyű geológiai központ szerint 7-es errősségű rengés epicentruma a közép-marokkói Al-Hauz tartományban, Marrákestől 72 kilométerre délnyugatra volt. Az amerikai földtani intézet (USGS) 6,8-as erősségűnek mérte a földmozgást.

Az epicentrumhoz legközelebb eső városban, Marrákesben több történelmi jelentőségű épület megrongálódott, az UNESCO világörökségi listáján is szereplő belvárosban egy mecset minaretje leomlott.

Marokkónak hatalmas szüksége van a segítségre, és nem csupán az elkövetkezendő egy-két hétben. Hónapokban, sőt, években számolunk" – szögezte le Hossam Elsharkawi, a Nemzetközi Vöröskereszt közel-keleti és észak-afrikai irodavezetője.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?