banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

Az EP megszavazta a lengyel médiaszabadságról és a jogállamiságról szóló jelentést

Az Európai Parlament csütörtökön nagy többséggel megszavazta a lengyel médiaszabadságról és a jogállamiságról szóló állásfoglalást, amely szerint a helyzet mindkét területen folyamatosan romlik.

A képviselők a dokumentumban „a lehető leghatározottabban” bírálják a szejm által elfogadott médiatörvény-tervezetet. Ezt „a kritikus tartalmak elhallgattatását és a médiapluralizmus elleni közvetlen támadást” célzó kísérletnek minősítik, amely az uniós és a nemzetközi jogot egyaránt sérti. A képviselők szerint az is nagyon aggasztó, hogy a „kormány által ellenőrzött” PKN Orlen olajipari vállalat már azelőtt átvette a Polska Press csoport feletti irányítást, hogy megszületett volna a végleges döntés a lengyel ombudsmannak a versenyhatósági engedélyezés ellen benyújtott fellebbezése ügyében.

Az EP állásfoglalásában elítélte továbbá „azokat a folyamatos lejárató kampányokat és a kormánykoalícióval szoros kapcsolatban álló szereplők által indított, a közéleti részvételt akadályozó stratégiai pereket, amelyek célkeresztjében a jelenlegi kormányt bíráló bírák, újságírók és politikusok állnak”.

Az uniós képviselők többsége szerint a gyorsabb fellépés segített volna elkerülni az igazságszolgáltatás függetlenségének folyamatos erózióját. A képviselőket aggasztja, hogy a lengyel hatóságok a közelmúltban – „az illegitim alkotmánybíróság és a Legfelsőbb Bíróság fegyelmi tanácsának összetételével és szervezetével kapcsolatban” – szándékosan és rendszeresen megsértették az Európai Unió Bíróságának jogállamisággal kapcsolatos ítéleteit és végzéseit.

Az uniós jog elsőbbsége az Európai Unió jogrendjének alaptétele, amit minden tagállam hivatalosan elfogadott – szögezték le a képviselők. Ennek szellemében az EP felszólítja a lengyel miniszterelnököt és főügyészt, hogy vonja vissza az alkotmánybíróság előtt függőben lévő indítványokat, amelyek az uniós szerződések egyes részeinek és az emberi jogok európai egyezményének alkotmányossági felülvizsgálatát kérik.

(Címlapi illusztráció forrása Twitter/Európai Parlament)

banner_ZBiZ5lsB_MASZOL970x250px.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?