Ausztria bevezette a kötelező Covid-19 elleni védőoltást, március 15-én kezdik az ellenőrzéseket

Ausztria Európában elsőként vezette be pénteken a felnőttek számára kötelező Covid-19 elleni védőoltást, miután Alexander Van der Bellen elnök aláírta a törvényt – írja a CNN.

Legalább 600 eurós bírsággal is sújthatók azok, akik nem veszik fel a koronavírus elleni oltást. A kötelező oltási ellenőrzések március 15-én kezdődnek. Az osztrák egészségügyi minisztérium honlapján található információk szerint a terhes nők és azok, akiket egészségi állapotuk miatt nem ajánlott beoltani, mentesülnek a törvény alól. A mentesség azokra is vonatkozik, akik nemrégiben megfertőződtek, és az első pozitív tesztjük időpontjától számítva még nem telt el 180 nap.

Az új törvény hatálya 2024. január 31-ig tart, és az oltást elmulasztók évente legfeljebb négyszer 3600 euróig terjedő bírsággal sújthatók, ha nem szerepelnek a nyilvántartásban.

Fotó: Rendőrség

Olaf Scholz német kancellár szintén a kötelező védőoltásokról szóló törvényt szorgalmazza a koronavírus terjedésének megállítása érdekében. A kötelező védőoltásról szóló döntés Németországban március végén várható.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ adatai szerint Németországban és Ausztriában is a két adag vakcinát felvevő állampolgárok oltási aránya magasabb, mint az EU 70,4 százalékos átlaga. A két országban a 74, illetve a 72,7 százalékos átoltottsági arány azonban nem oszlatta el az egészségügyi tisztviselők aggodalmát.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?