Ausztráliában és Montenegróban is elkezdődött az oltási kampány

Montenegróban egy idősotthon lakója, Ausztráliában a miniszterelnök kapta az első oltást.

Montenegró is megkezdte a koronavírus elleni védőoltások alkalmazását, az első vakcinát egy idősotthon lakója kapta meg szombaton - közölte a montenegrói közszolgálati televízió a vasárnap reggeli híradójában.

Először kétezer montenegrói állampolgárt oltanak be azokkal a Szputnyik V vakcinákkal, amelyeket Szerbia ajándékozott szomszédjának. Az immunizáció akkor folytatódhat a 620 ezres Montenegróban, amikor február végén megérkezik a kínai Sinopharm 30 ezer adag oltóanyaga, közölte Jelena Borovinic Bojovic egészségügyi miniszter.

A Nyugat-Balkánon ezzel az Adria-parti állam lesz az utolsóelőtti ország, ahol elkezdődhet az immunizáció. Koszovó az egyetlen ország a térségben, ahol még nem kezdődött meg a lakosság beoltása.

Ausztráliában a kormány tagjai voltak az elsők, akiknek beadták a vakcinát. Scott Morrison miniszterelnököt egy Sydney városában található egészségügyi központban oltották be, a Pfizer/BioNTech oltóanyagát kapta meg. Az ausztrál kormány tagjai azért járnak elől a jó példával, hogy csökkentsék az oltással szembeni bizalmatlanságot. Néhány nappal korábban országszerte oltásellenes tüntetések voltak, melyeken tiltakozók ezrei vettek részt.

Egy felmérés szerint az ausztrálok 22 százaléka nem szándékozik beoltatni magát, a szkeptikusok száma növekvő tendenciát mutat.

banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?