Amerika „fuldoklik” – rekordméreteket ölt a kanadai erdőtüzek okozta légszennyezettség

Apokaliptikus filmbe illő helyszínné változtatta az Amerikai Egyesült Államok északkeleti részét a Kanadában tomboló erdőtüzek táplálta füstfelhő. A légszennyezettség csúcsokat dönt, és a New York városát elborító barnásszürke színű szmog tovább terjed a déli és a nyugati államok irányába.

Fotó: Eric Adams, New York polgármesterének Facebook-oldala

Légszennyezettségi riasztást adtak a keleti parton többek között Philadeplhia, Jersey City és New Haven városaiban, miközben New Yorkban csütörtöktől ingyenesen osztanak maszkokat, hogy a helyiek valamelyest védekezhessenek a csípős füsttel szemben. Az állami iskolák kültéri tevékenységeit felfüggesztették, Broadway-előadásokat mondtak le, ugyanakkor a légiforgalmat is kénytelenek voltak átmenetileg leállítani a látási körülmények korlátozottsága miatt.

A CNN csütörtöki beszámolója alapján a levegőben lévő finompór (PM2.5) koncentrációja szerda délután köbmétereként 303.3 mikrogramm volt, miközben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az 5 mikrogrammot tartja éves ideális átlagértéknek. Összehasonlításként: szerdán Londonban 9.4, Hong Kongban pedig 21 volt a finompór mértéke a levegőben. Normálisan az indiai városokban a legnagyobb a légszennyezettség, de a kanadai erdőtüzek hatására most New Yorkban a legrosszabb a helyzett.

Egészségre veszélyes szmogriadó van viszont érvényben a fővárosban, Washingtonban is, de összeségében több mint tíz amerikai államot, és több mint százmillió lakost érint a kialakult helyzet.

Az MTI beszámolója alapján a szakemberek arra hívták fel a lakosság figyelmét, hogy lehetőleg kerüljék a fizikai tevékenységet a szabadban. A meteorológusok a jelenséget azzal magyarázták, hogy egy lassan mozgó alacsony nyomású időjárási rendszer szállítja a kanadai Québec tartományban pusztító, kiterjedt erdőtüzek okozta füstöt az Egyesült Államok keleti része fölé.

New York polgármestere, Eric Adams csütörtökön Facebook-bejegyzésben hívta ismét fel a figyelmet arra, hogy a helyiek kerüljék a szabadtéri tevékenységeket és viseljenek maszkot. Hangsúlyozta, hogy arra számítanak, hogy a levegő minősége tovább fog romlani a nap folyamán.

A kormány Kanadában is maszkviselést javasolt azoknak, akik kénytelenek elhagyni otthonukat. A helyzet pedig nem fog egyhamar változni, a hivatalos jelentések szerint ugyanis Quebec környékén még több helyen ég a vadnövényzet, ezért a füst is biztosan kitart a hétvégéig. A térségben rendszeresek és gyakoriak az erdőtüzek, de eddig a mostani tűnik az egyik legsúlyosabb szezonnak.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?