Peking 2022: Kanada nyerte a női hoki csúcsrangadóját

Fotó: Agerpres/EPAA világbajnok Kanada válogatottja 4-2-re legyőzte ősi riválisát, a címvédő amerikai csapatot a pekingi téli olimpia női jégkorongtornájának keddi csúcsrangadóján, ezzel az erősebb A csoport élén végzett.

A női hoki 1998 óta szerepel az ötkarikás játékok műsorán, eddig az Egyesült Államok kétszer (1998, 2018), Kanada négyszer (2002, 2006, 2010, 2014) nyert aranyérmet, és csak egyszer, 2006-ban fordult elő, hogy nem ez a két együttes vívta a finálét, akkor Svédország lett ezüstérmet.

A mérkőzés két vezetőbírója kanadai, a két vonalbíró amerikai volt, ekkora rangadót nem bíztak európai játékvezetőkre.

A címvédő amerikaiak rohamaival kezdődött a csata, ám Ann-Renee Desbiens mindent védett, kétszer pedig a kapuvas segítette ki. A 15. percben a juharleveles gárda emberelőnybe került, amit gyönyörű korongjáratás végén Brianne Janner góljával váltott gólra.

A második harmad elején Cianna Lieffers játékvezetőt arcon találta a korong, ezért az orvosi szobába kísérték, és le kellett cserélni, majd később visszatért. A folytatásban is mezőnyfölényben voltak az amerikaiak, akik a meccs derekán Dani Cameranesi révén egyenlítettek egy kipattanóból. Másfél perc múlva emberelőnyben Alex Carpenter fonákkal varázsolta a léc alá a pakkot, de nem sokáig örülhettek az amerikaiak, mert fél perc múlva jött a válasz Jennertől egy pazar passz után. A 35. percben megint Kanada vezetett, Jamie Lee Rattray terelte be közelről Natalie Spooner centerezését. Még a szünet előtt Marie-Philip Poulin lépett ki hátrányba, ám ráütöttek a kezére, így jöhetett a büntetőt, melyet a sértett higgadtan értékesített.

A harmadik játékrészben jól őrizte előnyét a világbajnok, újabb találat már nem esett.

Eredmény: nők, csoportmérkőzések:
    A csoport:
Kanada-Egyesült Államok 4-2 (1-0, 3-2, 0-0)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?