Akadályozzák Orbán Viktor európai parlamenti beszédét?

Az Európai Parlment frakcióvezetőinek tanácsa nem tudott helyet szorítani a magyar elnökséget bemutató Orbán Viktornak a jövő hét közepi napirendben. Az egyik lehetséges időpont a magyar kormányfőnek nem alkalmas.

Orbán Viktor nem mondhat beszédet az Európai Parlament első plenáris ülései egyikén, mert a parlament elnöksége „nem talált helyet ennek a napirendben". Így értesült az Euronews két forrásból is.

Mint arról az európai uniós hírekre szakosodott portál beszámolt, régi hagyomány, hogy az Európai Tanács soros elnökségét átvevő tagállam miniszterelnöke felszólal az Európai Parlamentben, és ismerteti az elnökség hat hónapjára tervezett programot. Ekkor lehetőséget kapnak a képviselők arra is, hogy kérdéseket tegyenek fel az illető kormányfőnek.

Az Euronews értesülései szerint Orbán Viktor jelezte is az uniós törvényhozásnak, hogy jövő kedden vagy szerdán (július 16-án vagy 17-én) meg tudna jelenni a plenáris ülés előtt, hogy ismertesse a magyar elnökség programját, amelynek - Donald Trumpot idézve - a „Tegyük újra naggyá Európát" jelszót adták. Az Elnökök Értekezlete - a napirendet meghatározó frakcióvezetők testülete - azonban közölte, hogy a parlament menetrendjében sajnos akkor nincs hely ennek a napirendi pontnak. Ezt közölte az Euronews mindkét, egymástól független forrása.

Orbán Viktor a NATO-csúcson. Az EP-ben gáncsolnák a felszólalását Fotó: Orbán Viktor Facebook oldala

Az első forrás az Euronewsnak elmondta, hogy az uniós parlamentet a szokásosnál is jobban lekötik folyó ügyei, és az Európai Tanácsot hibáztatta, amiért engedte, hogy a törvényhozás alakulóüléseinek napirendjét összeállító testület figyelmen kívül hagyja az uniós elnökséget illető hagyományt. „Öt évvel ezelőtt, 2019-ben az utolsó nyári plenáris ülésen el tudtuk helyezni a soron következő finn elnökséget, mivel a választásokat májusban tartották, és így két plenáris ülést tudtunk tartani a nyár előtt" - mondta a forrás.

Az első forrás hozzátette, hogy az új parlamentnek az elnök és tizennégy alelnök megválasztásával kell megalakulnia, amihez szabaddá kellett tenni a keddet és a szerdát. A csütörtöki napot Ursula von der Leyen európai bizottsági elnöki tisztségének újbóli betöltéséről szóló megerősítő szavazásra tartják fenn. A péntek - ami elméletileg rendelkezésre áll - Orbán Viktornak nem alkalmas. Mindezt egy szóvivő is megerősítette. A jövő heti plenáris ülés napirendjét a parlamenti frakcióvezetők értekezletén véglegesítik most csütörtökön (július 11-én). "Elképzelhető, hogy az utolsó pillanatban lesz megoldás" - tette hozzá az első forrás. De a szóvivő szerint nem valószínű, hogy a magyar elnökség szóhoz jut szeptember előtt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

Kimaradt?