Aggasztó médiahelyzet: világszerte legalább 67 újságírót gyilkoltak meg tavaly

A tavaly megölt újságírók száma 50 százalékkal volt magasabb, mint 2021-ben, a legtöbb gyilkosság Ukrajnában, Haitin és Mexikóban történt – derül ki az Újságírók Védelméért Bizottság (CPJ) kedden közzétett jelentéséből.

A tavalyi év volt a legvéresebb az újságírók számára 2018 óta, legalább 67 médiamunkást öltek meg – áll az éves jelentésében. A halálos áldozatok közül legalább 41-et a munkájuk miatt vettek célba, míg a többi 26 gyilkosság indítékait még nem tisztázottak – tette hozzá a médiaszabadsággal foglalkozó szervezet.

Ukrajnában 15, Mexikóban 13, Haitin pedig hét újságíró halt meg.

Illusztráció forrása: Agerpres/EPA

Az ukrajnai újságírók „óriási kockázatnak vannak kitéve” – írja a CPJ. „A média képviselői a konfliktusról szóló tudósítások során gyakran sérülnek meg lövésekben, és egyes jelentések szerint az orosz erők célpontjai lettek” – áll a jelentésben.

Haitin ugyanakkor néhány újságíró a fővárosban erőszakoskodó utcai bandák által elkövetett erőszakos cselekedetek miatt halt meg, de legalább kettőt a rendőrség is lelőtt. „Haitiről tudósítani ma rendkívül nehéz az újságíróknak, különösen a fővárosban. A korrupció mindenütt jelen van. Nem lehet senkire sem támaszkodni” – mondta a Radio Caribbean riportere, Mackenson Remy.

A mexikói gyilkosságokat a büntetlenség és a hatósági tétlenség jellemzi, és ez táplálja a médiamunkások ellen elkövetett cselekményeket, ahogyan az 2022. január 17-én történt Margarito Martinez fotós meggyilkolásával Tijuanában, majd öt nappal később Lourdes Maldonado Lopez meggyilkolása esetében. A gyilkosságok „megrendelőit” soha nem tartóztatták le, ami azt üzeni, hogy „bárki megölhet 1000 dollárért” – mondta a CPJ.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?