FRISSÍTVE – A német és holland külügyminiszter is támogatja Románia mielőbbi csatlakozását a schengeni övezethez

Német hivatali kollégájával tárgyalt Bogdan Aurescu román külügyminiszter Románia schengeni csatlakozásáról a Külügyi Tanács brüsszeli ülésének alkalmával – közölte a szaktárca.

Annalena Baerbock német külügyminiszter elismerően beszélt a Románia álláspontjáról és az általa elért eredményekről, és megerősítette, hogy országa határozottan támogatja Románia mielőbbi csatlakozását a schengeni övezethez, és aktívan, konkrét szerepvállalással vesz részt a schengeni térség bővítési folyamatában.

A kép illusztráció | Fotó: Adobe Stock

Aurescu tájékoztatta a német külügyminisztert a román fél lépéseiről, a svéd elnökséggel folytatott pozitív párbeszédről, valamint számos európai külügyminiszterrel folytatott tárgyalásairól, beleértve osztrák hivatali kollégáját is.

A román diplomácia vezetője hangsúlyozta, hogy Bukarest nyitott a „konstruktív együttműködésre minden érintett féllel” annak érdekében, hogy olyan konkrét megoldásokat találjanak, amelyek Románia schengeni felvételéhez vezetnek – tájékoztatott a külügyminisztérium.

FRISSÍTÉS: A holland külügyminiszter megerősítette, hogy támogatja Románia schengeni csatlakozását.

A román külügy tájékoztatása szerint a holland miniszter megerősítette, hogy hazája támogatja Románia schengeni csatlakozását, és megismételte, hogy a december 8-i szavazás nem Románia, hanem csak Bulgária ellen irányult. Ugyanakkor jelezte, hogy aktívan részt fog venni a Románia csatlakozását célzó európai szintű megoldás kialakításában.

Bogdan Aurescu tájékoztatta holland hivatali kollégáját az osztrák féllel való tárgyalás jelenlegi stádiumáról. Felidézte Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszterrel folytatott davosi beszélgetését, amelyre a Világgazdasági Fórum adott alkalmat, valamint Bukarest arra vonatkozó döntését, hogy egy hónapos szünet után visszaküldi szolgálati helyére Románia ausztriai nagykövetét. Ez a gesztus egyrészt azt jelzi, hogy Románia az európaiság szellemében kíván együttműködni, másrészt azt, hogy konstruktív párbeszéd újraindítását várja el az osztrák féltől – mondta a román diplomácia vezetője.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?