A magyar és az osztrák külügy is elítélte az Orbán Viktor elleni „ízléstelen és elfogadhatatlan” támadást

Fotó: MTI„Kétségtelenül ízléstelen és teljesen elfogadhatatlan” – így értékelte az osztrák külügyminisztérium azt a Facebook-bejegyzést, mely az Osztrák Rádió és Televízió (ORF) online tartalmakért felelős igazgatója tett közzé.

„A durva és mélyen megdöbbentő megnyilvánulás miatt”" a Külgazdasági és Külügyminisztérium péntek reggelre berendelte Ausztria budapesti nagykövetét, magyarázatot kért az osztrák állami média vezetőjének botrányos kijelentésére. 

Az osztrák külügyminisztérium ORF-et elítélő nyilatkozatában leszögezte, Pachner egy privát Facebook-fiókban posztolt, „amelynek nincs kapcsolata a hivatalos Ausztriával”.

Karl Pachner, az Osztrák Rádió és Televízió (ORF) online tartalmakért felelős igazgatója azon háborodott fel, hogy a magyar kormány nem változtatta meg a már hosszú hetek óta ismert álláspontját − mely ellen a hét eleji brüsszeli csúcstalálkozon senki sem emelt szót − Kirill pátriárka, orosz ortodox egyházfő szankcionálásával kapcsolatban. Magyarország addig nem hagyta jóvá a hatodik szankcióscsomag véglegesítését, amíg a pátriárka le nem került a büntetőintézkedések által sújtott személyek listájáról. Emiatt azt írta a miniszterelnökről, hogy Orbán Viktor akár szívinfarktust is kaphatna és lemondhatna. Hozzátette, Európa „boldogabb és békésebb” lehetne, és hogy a világ is jobb hely lenne Orbán Viktor, Recep Tayyip Erdogan török elnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök nélkül. Az ORF online tartalmakért felelős igazgatója bejegyzésében itt nem állt meg, további személyeskedő megjegyzésekkel támadta a magyar miniszterelnököt.

Az ORF vezetőségének tagja később bejegyzését eltávolította, majd csütörtök délután már bocsánatot is kért a durva megfogalmazás miatt, illetve az alábbi módon kívánta menteni a menthetetlent „Természetesen nem kívánom Orbán halálát, annak ellenére sem, hogy néhány Facebook-felhasználó ezt olvasta ki az én szarkasztikus szövegemből”− írta bejegyzésében.

Kapcsolódók

Kimaradt?