A dél-afrikai vírustörzs elleni vakcina fejlesztésén dolgozik a Moderna

A Moderna új összetételű oltóanyagon dolgozik, amely hatásos lehet a koronavírus dél-afrikai törzse ellen is, a szer már készen áll az embereken való tesztek megkezdésére – jelentette be az amerikai vállalat.

Az eddig forgalomban lévő Moderna-vakcina újabb változatáról van szó, amelyet kifejezetten az erősebben fertőző dél-afrikai vírusvariáns ellen fejlesztettek ki. Az mRNA-1273.351-nek elnevezett vakcina klinikai tesztelése hamarosan elkezdődik – közölte a CNBC nyomán a Mediafax.

A Moderna megfigyelései szerint az általuk készített oltóanyag két dózisa után az immunrendszer gyengén reagál a dél-afrikai vírustörzsre, annak ellenére, hogy a gyártó megfigyelései alapján a szervezetben elegendő mennyiségű antitest található, amelyeknek védelmet kellene nyújtaniuk.

Az egyesült államokbeli hatóságok egyre inkább aggódnak az új vírustörzsek gyors terjedése, főleg a B.1.351 variáns miatt, amely bizonyítottan jobban ellenáll a jelenleg alkalmazott, valamint a fejlesztés alatt álló oltóanyagoknak is.

(Címlapkép: AdobeStock)

Kapcsolódók

Kimaradt?