32 milliárd dollár bevételt hozhat a gyártóknak a koronavírus-vakcina

A Morgan Stanley amerikai bank becslései szerint 2021-ben összesen 32 milliárd dollár jövedelmet generálhat a Pfizer és a Moderna számára az általuk kifejlesztett koronavírus-oltás.

A pénz nagyobbik része, 19 milliárd dollár a Pfizer számláira kerül majd. Az amerikai gyógyszeripari óriásnak azonban osztoznia kell majd a bevételen a német BioNTech céggel, mellyel együttműködve fejlesztette ki az oltóanyagot. A Morgan Stanley arra számít, hogy 2022-ban és 2023-ban további 9,3 milliárd dollárral gazdagodik majd a Pfizer-BioNTech duó a vakcinának köszönhetően.

A Goldman Sachs befektetési bank és pénzügyi szolgáltató 10 és 15 milliárd dollár közé teszi a bevételt, melyre a Moderna számíthat a saját oltóanyagának forgalmazásából, míg a Morgan Stanley 13,2 milliárdra becsüli a várható bevételt.

A Moderna korábban egy kizárólag szűk szakmai körökben ismert gyógyszergyártó volt, melynek tavaly mindössze 62 millió dollár árbevételt ért el. Azt követően, hogy bejelentette, sikerült kifejlesztenie a koronavírus ellenszerét, az amerikai cég részvényeinek értéke pár hónap alatt 700 százalékkal nőtt. Ha a Morgan Stanley és a Goldman Sachs becslései helyesnek bizonyulnak, akkor a Moderna jövő évi árbevétele a tavalyinak több mint 200-szorosa lesz. Korábban a Moderna egyetlen gyógyszert sem szabadalmaztatott.

Az oltóanyag kifejlesztése az égbe repítette a BioNTech értékét is. A német biotechnológiai cég részvényei jelenleg 300 százalékkal érnek többet, mint az év elején, a BioNTech piaci értéke immár 30 milliárd dollár. A Pfizer esetében a részvények értéke csak 12 százalékkal nőtt. Ennek az oka az, hogy a Pfizer eddig is egy cégóriás volt, a nemzetközi gyógyszerpiac fontos szereplője.

(Nyitókép:Agerpres/EPA)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?