Pedofília eltussolása miatt zárnak el egy ausztrál érseket

Börtönbüntetést kap az ausztrál Philip Wilson adelaide-i római katolikus érsek, amiért pedofil ügyek fölött hunyt szemet.

A  newscastle-i bíró, Robert Stone kedden elmondta: július 3-án ítélik el az érseket. Philip Wilsont a múlt hónapban találták bűnösnek azért, mert nem jelentette két ministráns többszöri molesztálását a hetvenes években. A történtekről még 1976-ban számolt be két ministráns, akik egy papot vádoltak molesztálással. A pap egy évvel később börtönben halt meg.

Wilson hazudott a tárgyaláson arról, hogy tudott volna az esetről – Gareth Harrison ügyész szerint minden elhangzott hazugság gyökere az egyházzal szembeni "rendíthetetlen lojalitásban" rejlett.

Wilson két évet kap a mulasztásért. Ügyvéde szerint a több betegségben is szenvedő érsek túlélését kockáztatja azzal, hogy börtönbe kell vonulnia. Ian Temby ügyvéd szerint ugyanakkor Wilson volt az első ausztrál katolikus érsek, aki rendőri ellenőrzéseket vezetett be és gyermekvédelmi szakértőket.

A The Bellingham Herald című lap megjegyzi, az ítélet egy újabb lépés, hogy felelősségre vonják az egyházat a globális szinten megjelenő pedofil ügyekért, amelyekben Ferenc pápa pénzügyminisztere, a szintén ausztrál George pell bíboros is érintett. Egy ügyvéd nyilatkozata szerint további papokat fognak bíróság elé vinni a jövőben Ausztráliában.

Nem jelentenek a rendőrségnek

A dél-ausztrál katolikus egyház nem fogja jelenteni a rendőrségnek azokat a gyónásokat, amelyek gyerekek molesztálását ismerték be – ezt néhány nappal korábban közölte Greg O’Kelly bíboros. Egy új törvény szerint, amely tavaly októbertől  érvényes, jelenteni kellene ugyanis minden ilyen esetetet.

A bíboros azonban úgy véli, a törvényt megváltoztathatják, de "a gyónás természetét nem", amely szerinte "szakrális találkozás egy vezeklő, egy bűnbocsánatra vágyó és egy pap között, aki Jézust képviseli".

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?