Homofób cukrásznak adtak igazat az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államok Legfelső Bírósága igazat adott annak a keresztény cukrásznak, aki néhány éve vallási okok miatt elutasította, hogy elkészítse egy azonos nemű pár esküvő tortáját.

A határozat azonban nem precedens értékű, a testület később vizsgálja azt, hogy vállalkozások megtagadhatják-e vallási okok miatt szolgáltatásaikat meleg vagy leszbikus pároknak.

Hétfőn kihirdetett állásfoglalásában a bíróság kimondta, hogy Colorado állam emberi jogi bizottsága megengedhetetlen ellenségességet mutatott a vallással szemben, amikor úgy döntött, hogy Jack Phillips cukrász megsértette a szövetségi állam megkülönböztetés elleni törvényét, amikor 2012-ben megtagadta, hogy elkészítse David Mullins és Charlie Craig meleg pár esküvői tortáját.

A szövetségi állam törvényei tiltják, hogy vállalkozások elutasítsák szolgáltatásaikat faji, nemi, szexuális orientáció alapján.

A legfelső bírósági döntés megállapíttota, hogy a bizottság megsértette Phillips vallási jogait az amerikai alkotmány első kiegészítése alapján. "A bizottság ellenségessége összeegyeztethetetlen az első kiegészítés azon garanciájával, hogy törvényeinket oly módon kell alkalmazni, amely semleges a vallást illetően" - olvasható az indoklásban, amely ugyanakkor hangsúlyozza a melegjogok tiszteletben tartásának fontosságát.

Charlie Craig és David Mullins 2012-ben házasodott össze Massachusettsben, a szertartás után Coloradóban szerettek volna ünnepelni. Tortájukat Jack Phillips denveri cukrászdájában akarták elkészíttetni, ám a cukrász megtagadta, mondván ütközik keresztény hitének elveivel. A pár a szövetségi állam emberi jogi bizottsága elé vitte az ügyet, amely kimondta, szolgáltatásában nem hivatkozhat vallási meggyőződésre a cukrász. A bizottság döntésével később egyetértettek a szövetségi állam bíróságai is.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?