Újabb meleg tematikájú film vetítését szakították meg tiltakozók

Tiltakozók szakították meg néhány percre csütörtök este a Román Paraszt Múzeumában a Közlegények. Ferentari-i mese című film vetítését. A zajongókat a rendőrség távolította el a teremből.

Amint a vetítés megkezdődött, mintegy tíz személy zajt csapot és fényekkel világította meg a képernyőt. A vetítést leállították, a hangoskodókat a rendőrség kivezette a teremből.

​Egy órával a film kezdete előtt, mintegy 30 népviseletbe ötözött személy, zászlókkal és ikonokkal a kezükben, a múzeum bejáratánál tiltakoztak az "erkölcstelen" film vetítése ellen. "Állítsátok le a homoszexuális propagandát a Román Paraszt Múzeumában" - írta egy banneren. Dan Ciprian Grăjdeanu, egy ortodox szervezet tagja úgy nyilatkozott, hogy a múzeum "egy olyan hely, ahol értékeket őriznek", ezért arra kérik az intézmény vezetőségét, hogy ne engedélyezze "erkölcstelen" filmek vetítését.

Ada Solomon, a film producere szerint a tiltakozók "nem tudják, miről van szó". "Számomra hihetetlen, hogy egy előadást, a szólásszabadságot a rendőrségnek kell megóvnia' - nyilatkozta a producer.

A Román Paraszt Múzeuma közleményében jelezte: az intézménynek "nincs hatáskörében cenzúrázni" a bemutatott alkotásokat előzőleg az országos filmtanács nem cenzúrázta. A Román Paraszt Múzeumában vasárnap a Percenként 120 szívverés című film vetítését ugyancsak félbe kellett szakítani, mert többen tiltakoztak a film témája miatt.

Asztalos Csaba az Országos Diszkriminációellenes Tanács elnöke elítélte a Román Paraszt Múzeumában történteket. "Nyilvánosan elítélem a Román Paraszt Múzeumában történteket. Lehet saját véleményünk, nem kell egyetértenünk más nézőpontjával, bírálhatunk egy filmet, de ezeket úgy kell kifejezni, hogy tiszteletben tartsuk mások véleménynyilvánítási szabadságát" - nyilatkozta Asztalos Csaba. 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?