Jeruzsálem státusza: Moszkva kitart a két állam - egy főváros elv mellett

Oroszország álláspontja továbbra is az, hogy Jeruzsálemnek két állam, Palesztina és Izrael fővárosának kell lennie  - jelentette ki Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szerdán Kercsben megtartott sajtótájékoztatóján.

A szóvivő hangsúlyozta, hogy Jeruzsálemnek, amelynek végleges státuszáról a palesztin-izraeli közvetlen tárgyalásokon kell megállapodni, nyitottnak kell maradnia "mindhárom monoteista vallás követői előtt".

Zaharova kifejezte Oroszország nyugtalanságát az Izrael és a Gázai övezet határán az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költöztetése nyomán kiéleződött helyzet miatt és visszafogottságra szólította fel az érintett feleket. Mint mondta, Moszkva megerősíti a palesztinok jogát a békés tiltakozásra és elítéli katonai erő alkalmazását a polgári lakossággal szemben.

Szíriáról szólva Zaharova megismételte az orosz vádat, miszerint az Egyesült Államok az Eufrátesztől keletre fedezéket nyújt két-háromezer, főleg Európából és a FÁK-országokból érkezett terroristának.  Állítása szerint fennáll az Iszlám Állam nevű terrorszervezet feléledésének veszélye az amerikai kivonulás után. Emlékeztetett rá, hogy az események Irakban hasonlóképpen alakultak az Egyesült Államok erőinek kivonása nyomán.

A szóvivő szerint a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) várhatóan május végén teszi majd közzé jelentését a dúmai vegyifegyver-incidensről, amely nyomán az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország csapást mért Szíriára. Szavai szerint Oroszország arra fog törekedni, hogy az arab országban elkövetett vegyi támadásokat politikamentesen vizsgálják ki.

Zaharova beszámolt arról is, hogy az orosz külügyminisztérium határozottan tiltakozott az ukrán hatóságoknak a RIA Novosztyi Ukraina elleni fellépése miatt.  Hangsúlyozta, hogy a nemzetközi szervezeteknek értésre kell adniuk, hogy Kijev magatartása elfogadhatatlan, hogy az őrizetbe vett újságírót szabadon kell engedni, és hogy más tömegtájékoztatási eszközökkel szemben nem alkalmazhatók hasonló erőszakos módszerek. 

Az ukrán hatóságok kedden Kijevben őrizetbe vették és hazaárulással gyanúsították meg Kirill Visinszkijt, a RIA Novosztyi Ukraina hírportál főszerkesztőjét, azt állítva, hogy az újságíró támogatja a délkelet-ukrajnai szakadár köztársaságokat. Zaharova elmondta, hogy Moszkva mindet elkövet Visinszkij kiszabadítása érdekében.

Kapcsolódók

Kimaradt?