Segélyszállítmányokat visz Izrael a Gázai övezetbe

Izrael közölte, hogy a hadsereg nyolc teherautónyi segélyt és orvosi ellátmányt juttatott el a Gázai övezetbe, miután ugyanitt az izraeli katonák határon át leadott lövései hétfőn közel 58 tüntető palesztin halálát okozták és több ezren megsebesültek.

Az izraeli hadsereg palesztinokkal foglalkozó szervezete, a Cogat kedden közölte, hogy a héten 53 tonna orvosi ellátmányt vitt a Földközi-tenger keskeny part menti sávján elterülő palesztin területre, benne többek között orvosi folyadékokkal, kötszerekkel és fizikoterápiás eszközökkel. A tervek szerint később üzemanyagot osztanak majd a határ palesztin oldalán.

A hadsereg teherautói kedden juttatták célba a segélyszállítmányt, miután kiderült, hogy a Gázai övezet egészségügyi intézményei nem képesek megfelelően ellátni az izraeli katonák által előző nap megsebesített több száz embert.

A palesztin ENSZ-nagykövet emberiesség elleni bűntettnek minősítette a történteket, míg az izraeli követ szerint a Hamász túsznak használja a saját polgárait.

A Gázai övezetben a hétfői nap eseményei követelték a legtöbb áldozatot Izrael és a területet uraló Hamász 2014-ben vívott legutóbbi háborúja óta. A több tucat halott mellett összesen 2700 palesztin sebesült meg.

A Hamász több tízezer gázai palesztint mozgósított a hetek óta tartó határ menti tüntetések újabb fordulójára, hogy tiltakozzanak az övezetet sújtó blokád ellen, valamint az ellen, hogy az Egyesült Államok átköltöztette nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe, amivel  Washington elismerte a várost Izrael fővárosának

Kapcsolódók

Kimaradt?