FRISSÍTVE: Pokolgép robbant Afganisztánban, román katonák sérültek meg

FRISSÍTVE: Nyolc román katona sérült meg hétfőn Afganisztánban, amikor felrobbant egy autóba rejtett pokolgép (VBIED - Vehicle-Borne Improvised Explosive Device). A katonák a Câmpulung Muscel-i 30-as Vulturii Carpaţilor erővédelmi zászlóaljhoz tatoznak. FRISSÍTÉS: A merényletben muzulmán vallási iskola 11 diákja veszítette életét

'A VBIED támadás egy kiküldetés alatt érte a katonákat. A helyszínen elsősegélyben részesítették, majd a kandahári kórházba szállították őket. Valamennyiük állapota stabil. Nevüket csak azt követően hozzák nyilvánosságra, hogy családjaikkal felvették a kapcsolatot' -írja a védelmi minisztérium közleményében. A sérültek között civilek is vannak. 

A zászlóalj februártól augusztusig teljesít szolgálatot Afganisztánban. 

A külföldi kiküldetések során eddig 29 román katona vesztette életét, további 185 megsebesült. 

FRISSÍTÉS: A hétfő reggeli öngyilkos merénylő egy NATO-konvojt próbált felrobbantani, de a robbanásban nem a katonák, hanem egy, közvetlenül a merénylet helyszíne mellett lévő muzulmán vallási iskola 11 diákja veszítette életét. A Kandahár tartományi rendőrségtől származó korábbi közlés szerint 5 NATO-katona sebesült meg a robbantásban. 

A kabuli kormány ellen fegyveres felkelést folytató, radikális muzulmán tálibok szerdán hirdették meg tavaszi hadjáratukat, amelyet - elmondásuk szerint - elsősorban a kormányt támogató, Afganisztánban állomásozó amerikai erők és hírszerző ügynökeik ellen fognak folytatni. 

A merénylet után mind Klaus Johannis államfő, mind pedig Viorica Dăncilă miniszterelnök üzenetben fejezte ki együttérzését, és kívánt mielőbbi felépülést a sebesülteknek. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?