Öngyilkos merénylő robbantott egy afgán választási regisztrációs irodánál

Öngyilkos merénylet történt vasárnap délelőtt Kabulban, a támadásban az egészségügyi minisztérium szerint legkevesebb 31 ember meghalt és 54-en megsérültek. A tárca szerint az áldozatok száma tovább emelkedhet.

A pokolgépes merénylet célpontja egy választási regisztrációs iroda volt, ahol az emberek átvehetik igazolványukat, amellyel részt vehetnek a választásokon. Daúd Amín kabuli rendőrfőnök elmondása szerint az emberek sorba álltak, hogy megkaphassák irataikat, amikor az öngyilkos merénylő a bejáratnál a levegőbe röpítette magát.

A terrortámadás az afgán főváros egyik nyugati kerületében történt, ahol többségében síita hazarák élnek, akik gyakorta válnak a szélsőségesek célpontjává.

Az országot 1996 és 2001 között vasszigorral irányító, szunnita szélsőséges tálibok már a merénylet után közölték: nem ők állnak a támadás mögött. Vasárnap délután az Aamák, az Iszlám Állam nevű terrorszervezet "hírügynökségében" közlemény jelent meg, amelyben a terroristák tudatják: ők követték el a merényletet az "hitehagyott" síiták ellen.

Az október 20-án tartandó parlamenti választásra április 14. óta regisztráltathatják magukat az afgán választópolgárok. Robbantásos merényletet még egyetlen regisztrációs iroda ellen sem követtek el eddig, de a héten a választási bizottság három tagját két rendőrrel együtt elrabolták, és csak két nappal később, törzsi vezetők közbenjárását követően engedték el. A helyiek a tálibokat tették felelőssé az emberrablásért.

Kabulban legutóbb a perzsa újév, a nouruz ünnepén, március 21-én hajtottak végre pokolgépes merényletet, amelyben több mint harminc ember halt meg.

Kapcsolódók

Kimaradt?