Mindenki szervdonor lesz Hollandiában, aki nem kéri az ellenkezőjét

Nagyszabású tájékoztató kampányt indítanak a 2020 júliusától érvényes új szabályozásról, amely szerint mindenki automatikusan szervdonor lesz, ha nem kéri külön ennek az ellenkezőjét.

A jövőben minden állampolgár automatikusan szervdonor lesz Hollandiában egy kedden elfogadott törvénymódosítás értelmében, hacsak kifejezetten nem tiltakozik ez ellen.

A hágai parlament felsőháza szűk többséggel hagyta jóvá kedden az érintett jogszabályt, amelyet az alsóházban tavaly egyetlen szavazatkülönbséggel fogadtak el.

A törvénymódosítást kezdeményező Pia Dijkstra képviselő elmondta, az új rendszer keretében az állampolgároknak ki fognak küldeni egy levelet, amelyre válaszolva közölhetik ellenvetésüket, ennek hiányában azonban mindenki automatikusan bekerül a szervadományozók adatbázisába. Ez utólag bármikor módosítható lesz – közölte.

A módosítás 2020 júliusában lép életbe egy nagyszabású tájékoztatási kampány után.

Hollandiában eddig külön fel kellett iratkozni a szervdonorok listájára, és helyi sajtóhírek szerint ezt mindössze a lakosság 40 százaléka tette meg. Az erről nem rendelkező emberek esetében pedig tízből hét esetben nem járultak hozzá a rokonok az elhunyt szerveinek átültetéséhez.

Kapcsolódók

Kimaradt?