Negyedszer végeztek életeket mentő szerveltávolító műtétet Csíkszeredában

Néhány héttel ezelőtt adtunk hírt róla, hogy jelentős szerveltávolító műtétet végeztek két év után először a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban, akkor egy 19 éves csíkszentgyörgyi fiú volt a donor. Ezúttal nem kellett éveket várni, ugyanis csütörtökről péntekre virradóra újabb hasonló műtétet végeztek a csíkszeredaiak kolozsvári és bukaresti szakemberekkel együtt.

A szervdonor ezúttal egy zeteváraljai, negyvenes éveiben járó nő volt, aki autóbalesetben szerzett rendkívül súlyos sérüléseket. Ezeknek követeztében állt be szerdán az agyhalál állapota a betegnél, és ekkor kérdezték meg a családtagokat, hogy beleegyeznének-e néhány szerv eltávolításába – tudtuk meg dr. Konrád Judittól, a csíkszeredai kórház orvosigazgatójától.

„Köszönettel tartozunk az áldozat családjának, hiszen ebben a nagy fájdalomban, amelyet most élnek át, voltak annyira nagylelkűek, hogy felajánlották a szerettük szerveit azért, hogy mások életét mentsék meg vagy tegyék jobbá. Sajnos, tévhitek keringenek a szervátültetésekkel kapcsolatban, ezért hangsúlyoznám, hogy a rokonok teljesen jóindulatból egyeznek bele az ilyen beavatkozásokba, és nem kapnak cserébe fizetséget” – tisztázta az igazgató.

A negyedik csíkszeredai szerveltávolító műtét után a veséket és a hozzá tartozó ereket Kolozsvárra szállították, míg a májat, az aortát és más nagy ereket Bukarestbe vitték. Amint az orvosigazgató elmondta, feltételezhetően ezekből néhányat már be is ültettek, és pontosan nem lehet megmondani, hogy hány ember életét mentették meg vagy tették élhetőbbé ezáltal, de az biztos, hogy négynél többet.

Az egész éjszakán át dolgozó csíkszeredai csapatot dr. Panturu Marinela és dr. Varga Péter aneszteziológus főorvosok irányították. A kolozsvári és bukaresti szakemberek kezei alatt dr. Dobrica Adrian mellkasszebész és csapata vette ki a munka oroszlánrészét a beavatkozásban.

Kapcsolódók

Kimaradt?