„Ha ez Lengyelországban vagy Magyarországon történik, az EU másképpen reagált volna”

Az Európai Unió közbelépését kérte Jean Jambon belga miniszterelnök-helyettes a meghurcolt katalán kormány tagjai érdekében, ugyanis - mint fogalmazott - „Spanyolország túl messze ment”.

A VTM belga televíziónak adott interjúban a flamand politikus leszögezte, álláspontja szerint a leváltott és lázadással vádolt Puigdemont-kormány nem követett el semmi rosszat.

Jambon szreint Madrid hibát követett el azzal, hogy figyelmen kívül hagyta a nemzetközi emberjogi egyezményeket a katalán krízis menedzselésében és kizárólag a spanyol törvények alapján járt el. „Az Emberi Jogok Európai Egyezménye és egyéb nemzetközi megállapdások a tagállami törvények fölött állnak” - hangsúlyozta. 

Jambon arra szólította fel a nemzetközi közösséget, hogy kövesse figyelemmel azt, ahogy Spanyolország eljár Carles Puigdemont katalán elnökkel. „Egyszeróen felteszem a kérdést, hogyan lehetséges, hogy egy tagállam ilyen messze elmegy és Európának nincs egy szava se hozzá, mindenki hallgat” - fogalmazott. Meggyőződését fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy ha mindez Lengyelországban vagy Magyarországon történt volna meg, akkor egészen másak lettek volna az uniós reakciók.

Nem váratott magára a spanyol reakció, amely Esteban González Pons európai parlamenti kéviselő, az Európai Néppárt alelnökén keresztül bélyegezte „felelőtlennek és veszélyesnek” Jambon szavait. 

Kapcsolódók

Kimaradt?