Az Európa Tanácsban is erős támogatói vannak a Minority SafePacknek

A Minority SafePack kisebbségi európai polgári kezdeményezés számára fontos, hogy az Európa Tanácsban is támogatókra leljen. Ennek érdekében Korodi Attila, a romániai ET-küldöttség RMDSZ-es tagjának kezdeményezésére az ET Parlamenti Közgyűlésének őszi ülésszakára Strasbourgba látogatott a Vincze Loránt által vezetett FUEN küldöttség.

A parlamenti képviselőcsoportok vezetőivel, valamint számos nemzeti delegáció képviselőivel folytatott megbeszélések során elhangzott, hogy a Minority SafePack kezdeményezés fontos eszköz lehet az őshonos kisebbségek európai jogérvényesítésében.

„Az elmúlt évtizedekben számos alkalommal bebizonyosodott, hogy az Európa Tanács kisebbségédelmi intézményrendszere létfontosságú a kisebbségi közösségek jogérvényesítése szempontjából, de ugyanakkor a Parlamenti Közgyűlésben számos alkalommal elhangzott, hogy ezeket az intézkedéseket az Európai Uniónak is magáévá kellene tennie. Ezért fontos, hogy támogatóink legyenek a Parlamenti Közgyűlésben” – mondta Vincze Loránt, a FUEN elnöke.

Korodi Attila a tárgyalások során elmondta: „az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése egy útkeresésben lévő szervezet, amely számára fontos az, hogy minden alkalommal fellépjen az emberi jogok és a kisebbségi jogok védelmében. Most, amikor azt érezzük, hogy otthon a kisebbségi jogok kibővítésének kérdése „nem időszerű”, a külföldi jogérvényesítésben kell minden lehetőséget kihasználnunk, ezért fontos, hogy a Minority SafePacket itt, Strasbourgban is népszerűsítsük.”

Az Európai Néppárt (EPP) képviselőcsoportjának vezetője, Axel Fischer a FUEN-köldöttséggel folytatott megbeszélésen egyetértett azzal a javaslattal, hogy a következő, januári ülésszakon részletesebben bemutassák ezt a kezdeményezést, és maguk a parlamenti közgyűlés tagjai is kézjegyükkel láthassák el azt.

Michele Nicoletti, a szocialista frakció vezetője szintén támogatja a Minority SafePacket, és azt gondolja, hogy ez egy pártpolitikán felül álló kezdeményezés, amely széles támogatásnak örvendhet a strasbourgi választottak részéről.

A liberális frakció részéről a FUEN küldöttsége Goran Beus Richemberg horvátországi német származású képviselővel találkozott, aki azt javasolta a FUEN-nek, hogy európai emberjogi szervezetekkel is vegye fel a kapcsolatot a többség megszólítás érdekében.

A Németh Zsolt Fideszes képviselő által vezetett magyar delegációval folytatott megbeszélésen konkrét javaslatként hangzott el a FUEN részéről, hogy a következő ülésszakon az Európa Tanács plénumában is foglalkozzon a Minority SafePack kezdeményezéssel. Ez kiváló alkalmat jelenthet arra, hogy az Európa Tanács ismét szorgalmazza az Európai Unió számára, hogy fogadjon el kisebbségvédelmi keretszabályozást. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?