Észak-koreai válság: Merkel és Putyin tárgyalást sürget

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Angela Merkel német kancellár hétfőn telefonon megvitatta Észak-Korea agresszív, az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait semmibe vevő provokációit, és megerősítette, hogy a Koreai-félszigeten kialakult válság kizárólag az összes fél párbeszéde révén rendezhető - közölte a Kreml sajtószolgálata.

A német kezdeményezésre történt telefonbeszélgetésről beszámoló közlemény szerint Putyin és Merkel egyetértett abban, hogy Észak-Korea magatartása ellentétes a nukleáris fegyverek globális elterjedése megakadályozásának elvével, és komoly fenyegetést jelent a regionális békére és biztonságra.

Az orosz elnök és a német kancellár egyetértett abban is, hogy az "éles válság" kizárólag politikai és diplomáciai eszközökkel, az összes érintett fél tárgyalásának felújítása révén rendezhető. Putyin és Merkel megállapodott abban, hogy a helyzet megvitatását a két ország külügyminiszteri szinten folytatja.

Az Egyesült Államok a szeptember 3-i észak-koreai nukleáris kísérlet miatt hétfőn egy határozattervezetet készül beterjeszteni a Biztonsági Tanács elé, amely példátlan mértékben megszigorítaná a Phenjan elleni szankciókat. A dokumentum egyebek között megtiltaná a kőolaj és az olajtermékek Észak-Koreába történő exportálását, valamint az onnan való textilbehozatalt. A határozattervezet a büntetőintézkedések további szigorítását vagy enyhítését Phenjan lépéseitől tenné függővé.

A telefonbeszélgetésről Steffen Seibert német kormányszóvivő is beszámolt. Közleménye szerint Merkel arról tájékoztatta Putyint, hogy támogatja a büntetőintézkedések megszigorítását.

A berlini közlemény szerint a kancellár üdvözölte azt az orosz javaslatot, hogy ENSZ-békefenntartókat telepítsenek a kelet-ukrajnai konfliktusövezetbe, de hangsúlyozta, hogy véleménye szerint a javaslathoz képest ki kellene terjeszteni mandátumukat. Putyin közölte, hogy kész megvizsgálni a békefenntartók telepítésének kérdését a Donyec-medencén kívüli más kelet-ukrajnai térségekben is, azzal a céllal, hogy védelmet nyújtsanak a minszki megállapodás betartását ellenőrző EBESZ-megfigyelők számára.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?