Elérheti hétvégén Floridát az Irma hurrikán

A Karib-szigetek északkeleti tagjaira csapott le kedd este a valaha feljegyzett legerősebb hurrikán, az Irma, s egyelőre az előre jelzett nyomvonalon halad: Puerto Rico, Dominikai Köztársaság, Haiti, Kuba, és valószínűleg a hétvégén eléri Floridát – írja az MTI.

A beszámoló szerint a Karib-tenger északkeleti peremén lévő Antiguán és Barbudán a hatóságok kikapcsolták az áramszolgáltatást, és arra kérték a lakosokat, hogy szerda reggeltől maradjanak otthonukban.

A legerősebb kategóriába sorolt Irma hosszan tartó szeleinek sebessége eléri a 295 kilométert óránként az amerikai Országos Hurrikánközpont mérése szerint. Az intézet közlése alapján a hurrikán „szeme” közép-európai idő szerint szerda reggel 8 óra körül haladt el Barbuda fölött.

A hurrikán útjában vannak még az Amerikai és a Brit Virgin-szigetek, valamint Anguilla, amely egy alacsonyan fekvő brit terület 15 ezer lakossal.Rick Scott floridai kormányzó hétfő este szükségállapotot hirdetett ki az Irma miatt. Donald Trump amerikai elnök pedig felajánlotta a szövetségi kormány minden erőforrását Floridának, Puerto Ricónak és az Amerikai Virgin-szigeteknek.

A Bahamákon a hurrikán útját keresztező hat sziget lakosait elővigyázatosságból kitelepítették.

Az amerikai hurrikánközpont adatai alapján a térségben 1928 óta nem volt olyan erős hurrikán, mint most az Irma. Akkor a San Felipe trópusi vihar 2748 ember halálát okozta Puerto Ricón, Guadeloupe-on és Floridában.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?