Legalább százezer lakóépületet rongált meg a Harvey hurrikán

Legalább 100 ezer lakóépület szerkezete károsodott az Egyesült Államok déli államaiban. A vízzel elöntött utcákon házról-házra járnak a mentőcsapatok - tájékoztat az EuroNews. 

A Harvey hurrikán a múlt héten csapott le a texasi partvidékre. Először a szélvihar okozott katasztrófát, majd a hatalmas mennyiségű eső. Houstonra egy hét alatt egy évnyi csapadék hullott.

Donald Trump egymillió dollárt adományoz magánvagyonából a kárenyhítésen dolgozó szervezeteknek. Az elnök 5,9 milliárd dollárt kért a kongresszustól Texas és Louisiana államok támogatására.

Az amerikai elnök biztonsági tanácsadója szerint a 100 ezer károsult zöme rendelkezik különböző szintű ingatlanbiztosítással. Sokuk árvíz ellen is biztosította ingatlanát, akik nem, azok ügyével eseti alapon foglalkozunk. A közfinanszírozási infrastruktúra is károsodott – tette hozzá.

Mike Pence alelnök szerint eddig 311 ezer károsult jelentkezett segélyért, köztük elosztottak 530 millió dollárt.

Az olajfinomítók termelése is leállt, ezért a kormányzat 1 millió hordónyi üzemanyagot szabadít fel a stratégiai tartalékból az ellátás biztosítására.

A vihar által megrongált vegyi üzemekben is kritikus a helyzet. A Houstonhoz közeli Arkema telepén több robbanás is történt csütörtökön. A cégvezetés beismerte, kicsúszott kezükből az irányítás. További robbanások, tűz és mérgező anyagok környezetbe kerülése várható a következő napokban.

Kapcsolódók

Kimaradt?