Eltávolítják a fémdetektoros kapukat a Mecsetek terére vezető utakról

Úgy döntött az izraeli biztonsági kabinet, hogy a jeruzsálemi Mecsetek terére vezető utakról eltávolítják a fémdetektoros kapukat, amelyek felállítása feldühítette a muszlimokat.

A kabinet keddre virradó éjjel jelentette be, hogy a detektoros kapuk helyett más, „fejlettebb technológiát” fognak alkalmazni. Az izraeli média korábban azt jelentette, hogy nagy felbontású, a takarásban lévő tárgyak érzékelésére is képes kamerák válthatják fel az ellenőrző kapukat.

A kabinet hétfőn több órán át tanácskozott a témáról. Döntése szerint a terv megvalósításáig az izraeli hatóságok fokozzák a biztonsági erők jelenlétét a szent hely körül.

Az AP amerikai hírügynökség már a bejelentés előtt közzétett olyan képeket, amelyeken látszott, hogy munkások érkeznek a helyszínre a biztonsági kapuk leszerelésére.

Az izraeli média hétfői beszámolói szerint a lépés összefügg az Izrael jordániai nagykövetségén vasárnap történt halálos incidens rendezésével.

Az incidens miatt, amelyben egy izraeli biztonsági őr agyonlőtt két jordániai férfit, az izraeli kormány azonnal evakuálni akarta a nagykövetség minden dolgozóját, mert attól tartott, hogy Ammánban zavargásokhoz, a követség épületének megtámadásához vezetnek a történtek. Jordánia azonban ragaszkodott ahhoz, hogy az őr csak a nyomozás lezárulta után távozhat az országból.

Az izraeli média értesülései szerint az ügyben olyan kompromisszum rajzolódott ki, amelynek értelmében Jordánia hozzájárult a biztonsági őr hazamenekítéséhez, Izrael viszont cserében vállalta a Jeruzsálemben konfliktus forrásává vált fémdetektorok eltávolítását.

Hírügynökségek az este azt jelentették, hogy Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és II. Abdalláh király közvetlenül tárgyalt egymással, és telefonos megbeszélésükön a hásimita uralkodó azonnali intézkedéseket sürgetett Izraeltől a Mecsetek tere körüli stabilitás helyreállítására, külön kitérve a biztonsági kapuk eltávolításának szükségességére.

Izrael és a muzulmán országok viszonya az elmúlt napokban rendkívül feszültté vált a biztonsági kapuk és térfigyelő kamerák miatt, amelyeket a hatóságok Jeruzsálem óvárosában, a Mecsetek terére vezető utakon állítottak fel nemrég, miután ott palesztin támadók tíz napja megöltek két rendőrt. Jordánia vasárnap azzal a kéréssel fordult az arab országokhoz, hogy sürgősen tartsanak külügyminiszteri tanácskozást a jeruzsálemi helyzet megvitatására.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?