Németh Zsolt Sepsiszentgyörgyön: „Mi elsősorban önzőnek tartjuk a nyugat-európaiakat”

Németh Zsolt „Hitünkből értékek következnek” című könyvét mutatták be pénteken a sepsiszentgyörgyi Tein Teaházban, ahol a magyar külügyi bizottság elnökének 2002 és 2014 közti beszédeit és cikket tartalmazó kötet kapcsán a szerzőt aktuálpolitikai kérdésekről is faggatták beszélgetőtársai: Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere és Tamás Sándor, a háromszéki önkormányzat elnöke.

Tamás Sándor köszöntőjében kifejtette, hogy Németh Zsolt akkor is barát volt és maradt, amikor a FIDESZ és az RMDSZ viszonya hullámzó volt. Az idő azokat igazolta, akik a barátságot fontosabbnak tartották a napi politikai történéseknél. Ez iránymutató lehet most is, amikor a Kárpát-medencében a magyar-magyar acsarkodások sokaságát látjuk, mondta Tamás Sándor, aki felidézte, hogy Németh Zsolt mindig kiállt a nemzeti ügyek mellett. 2009-ben közösen tervezték el a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központ (EMÜK) létrehozását, amely ma már működő intézmény, de neki köszönhető, hogy a Székely Nemzeti Múzeumban helyére került a Bánffy vitrálium és a Sapientia egyetem sepsiszentgyörgyi kirendeltségnek megalakításában is szerepet vállalt.Antal Árpád szerint Németh Zsolt azon kevés magyarországi politikusok egyike, aki a határon túli magyarokban nem gazdasági erőforrást, demográfiai utánpótlást, hanem értéket lát és mindig azt támogatta, hogy szülőföldünkön boldoguljunk.

A magyar külügyi bizottság elnöke, Németh Zsolt a sepsiszentgyörgyi könyvbemutatója előtti nap Bukarestben a román politikai élet teljes spektrumával – kormánypárti, ellenzéki politikusokkal és a román külügy képviselőivel találkozott. Ennek kapcsán kifejtette: jelenleg a román politikusokat az foglalkoztatja leginkább, hogy az ország miért nem lehet tagja a schengeni térségnek és hogyan lehet ezt a megkülönböztető helyzetet kezelni. A magyar-román államközi viszonyról beszélve kifejtette, hogy az valóban hűvös, és ilyen esetekben a nemzetpolitikai tartalom is marginalizálódik, de itt a tavasz és olvadni látszik a viszony, a felmelegedés fokozatos.

Németh Zsolt szerint a Brexit törésvonal miatt egyre erőteljesebbek a kelet-nyugati és észak-déli törésvonalak is, mivel kölcsönös előítéletek vannak egymás iránt. „Mi elsősorban önzőnek tartjuk a nyugat-európaiakat”, mondta Németh Zsolt, de leszögezte, hogy akkor is szükség van az európai integrációra, ha azzal most komoly problémák vannak. Amikor a magyar kormány azt mondja, hogy „állítsuk meg Brüsszelt” akkor azt szeretnék, hogy az unió visszatérjen a saját pályájára, ne sodródjon mellékvágányra és képes legyen betölteni a hivatását, magyarázta a magyarországi politikus. 

Hozzátette, hogy az erdélyi magyarság szempontjából pozitiv az amerikai szerepvállalás, hiszen az amerikai kongresszus külügyi bizottságának emberjogi jelentése is tartalmazza mindazt, ami gondot jelent az erdélyi magyarok számára, ez erőteljes támogatást jelent az erdélyi magyar stratégiai célok elérése érdekében. Németh Zsolt szerint az európai intézményekben is számtalan lehetőség van erre.

Pozitívumként értékelte, hogy elfogadták a Minority Safe Pack-et, és fontos, hogy az önálló erdélyi magyar külpolitika megszületésének vagyunk tanúi, hiszen a magyar államnak segít, ha a célokat világosan megfogalmazzák, mert így Magyarországnak van, ami mögé beállnia.

Németh Zsolt szerint a nemzeti szempontok és jószomszédi viszonyok nem zárják ki egymást. Ugyanakkor arra kell odafigyelni az erdélyi magyar politizálásban, hogy az apró lépések politikája ne jelentse a stratégiai célok, ezek között az autonómia feladását.Németh Zsolt a „Hitünkből értékek következnek” című könyve kapcsán elmondta, hogy az a 2002 és 2014 közti beszédei és cikkei gyűjteménye, mert fontosnak tartja, hogy elmondja, mit miért tesznek, mert veszélyes az, ha más magyarázza meg helyettük.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?