Minden idők legnagyobb tüntetésére készülnek Venezuelában

Nicolás Maduro venezuelai elnök kijelentette kedden, hogy „államcsínyre való felbujtás” miatt eljárást kell indítani az ország 2015 óta ellenzéki többségű parlamentjének elnöke, Julio Borges ellen.

A dél-amerikai ország szocialista államfője szerint Borges megsértette az alkotmányt azzal, hogy „nyíltan államcsínyre szólította fel a fegyveres erők tagjait, azt kérve tőlük, ne engedelmeskedjenek a kapott utasításoknak és parancsnokaiknak”. A parlament elnöke, Julio Borges valójában arra szólította fel a fegyveres erőket, hogy „tartsák magukat” az alkotmányhoz, és engedjék békésen felvonulni az ellenzéket szerdán.

Maduro elnök ellenfelei és hívei szerdán egyaránt tüntetni készülnek a fővárosban, Caracasban, és sokan újabb erőszakos cselekményektől tartanak a súlyosbodó venezuelai belpolitikai válság közepette.

Az anti-chávezista erők (Hugo Chávez az ország 2013-ban elhunyt előző elnöke volt) minden idők legnagyobb tüntetését ígérik megtartani szerdán. Április eleje óta már hatodszorra vonulnának az utcákra, hogy előrehozott választásokat követeljenek és védelmükről biztosítsák a parlamentet, az ellenzék által uralt egyetlen intézményt.

A kevesebb mint három hét leforgása alatt lezajlott tüntetési hullámban eddig öt ember halt meg és több tucatnyian megsebesültek, amiért az ellenzék az országszerte csaknem háromszáz embert letartóztató rendfenntartó erőket teszi felelőssé.

A kormány szintén tüntetni hívta híveit szerdára, „minden menetek menetének” titulálva a megmozdulást, ami aggodalmak szerint újabb véres összecsapásokhoz vezethet.

A venezuelai törvényhozás múlt szerdán eljárást indított a legfelsőbb bíróság több kormányhű tagjának felmentése érdekében, miután a testület megfosztotta minden jogkörétől a parlamentet, valamint mentelmi joguktól egyes képviselőket. A legfelsőbb bíróság a heves bel- és külföldi bírálatok nyomán még szombaton visszavonta ezt a határozatát. A manőver miatt a parlamenti ellenzék államcsíny előkészítésével vádolta a Maduro-kormányzatot. Hat dél-amerikai ország közös nyilatkozatban szólította fel a venezuelai kormányt megegyezésre az ellenzékkel és a demokratikus rend helyreállítására.

Kapcsolódók

Kimaradt?