Vegyifegyver ölhetett meg több mint 50 embert Szíriában

Legalább 58 ember, köztük 11 gyerek életét vesztette kedden a szíriai Idlib tartományban, vegyifegyver használatának gyanúja merült fel, írja a Reuters a londoni központú, Szíriai Emberi Jogi Megfigyelő Szervezetre (SOHR) hivatkozva.

Orvosi források alapján arról számoltak be, hogy repülőgépek köhögésre ingerlő anyagot szórtak a levegőből, több áldozatnak habzott a szája. A halottakon túl további hatvan ember sérült meg a szíriai Idlib tartományban lévő, egykor 50 ezres Khan Sejkunban, Szíria északnyugati részén. A támadás során több mint 50-en életüket vesztették és mintegy 300 sérült is van.

A szíriai kormányerők tagadják, hogy vegyi fegyvereket vetettek volna be.

A konfliktus a tartományt ellenőrző Bassar Aszad elnök orosz és iráni támogatást élvező kormánya, illetve a Törökország, az ENSZ és a Perzsa-öböl államai által támogatott felkelők között feszül. Oroszországot többször is érte a vád, hogy Aszad mellett kiállva csak szőrmentén küzd az Iszlám Állammal, légi erejét sokszor inkább a szíriai elnök pozícióit közvetlenebbül fenyegető felkelők ellen veti be, ahogyan ez az Idlib tartományhoz közeli Aleppóban is történik.

Ha bebizonyosodik, hogy vegyi támadásról van szó, akkor ez a legtöbb áldozatot szedő ilyen támadás a Damaszkusz melletti Ghoutában történet 2013-as szarin gáztámadás óta, amikor többszáz civil vesztette életét.

Kapcsolódók

Kimaradt?