Képviselők és közhivatalnokok pénzügyi javadalmazásáról készít jelentést az Európa Tanács

Strasbourgban március 27-30. között tartotta gyűlését az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusa, amelyen eldöntötték, hogy jelentést készítenek a Helyi és regionális választott képviselők és közhivatalnokok pénzügyi javadalmazásáról. A jelentés elkészítésére raportőri mandátummal bízták meg Campanari-Talabér Mártát, Várpalota polgármesterét és Grüman Róbertet, Kovászna Megye Tanácsa alelnökét.

"Örülök, hogy az Európa Tanács szintjén is foglalkozunk ezzel a témával. A jelentés elkészítése rálátást biztosít az Európa Tanács tagországaiban működő bérezési rendszerekre. A jelentésről az első vitát Eupenben, Belgiumban tartjuk az Európa Tanács önkormányzati konferenciáján, amelyre május 4-én kerül sor" – emelte ki Campanari-Talabér Márta.

A megbízással kapcsolatosan Grüman Róbert elmondta: "nagyon aktuális téma Romániában is az önkormányzati vezetők és közhivatalnokok bérezése, így éppen megfelelő időben érkezik a jelentés. Azt hiszem, nem túlzás azt állítani, hogy jelenleg Romániában kaotikus bérezési rendszer van érvényben. Egy világos, átlátható, kiszámítható és egységes bértáblára van szükség ahhoz, hogy vonzóvá tehessük az önkormányzati munkát a szakemberek számára". Kovászna Megye Tanácsának alelnöke szerint a jó példák megismerésére is lehetőséget ad majd a jelentés, hiszen vannak olyan európai országok, ahol létezik az egységes bértábla rendszer.

Az Európa Tanács 1994-ben tanácsadó szervként hozta létre az Európai Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusát, amely az addig működő Európai Helyi és Regionális Önkormányzatok Állandó Értekezlete helyébe lépett. A Kongresszus két kamarából áll: a Helyi Önkormányzatok Kamarájából és a Régiók Kamarájából. A kétkamarás közgyűlésnek 318 tagja és ugyanannyi póttagja van.

Kimaradt?