Szélesítette a kitoloncolható illegális bevándorlók körét a Trump-adminisztráció

Az amerikai belbiztonsági miniszter nyilvánosságra hozta az illegális bevándorlást szigorító új irányelveket, amelyek felgyorsítják az illegálisan az országban tartózkodók kitoloncolását.​

John Kelly belbiztonsági miniszter két rendelkezést bocsátott ki. Ezek szerint az Egyesült Államokban tartózkodó mintegy 11 millió illegális bevándorló mindegyike potenciálisan kitoloncolható.A belbiztonsági miniszter elrendelte a határőrizeti szerveknek, hogy a lehető leggyorsabban toloncolják ki valamennyi, illegálisan az országban tartózkodó személyt.

A kormányzat hét prioritást határoz meg a kiutasítások menetrendjében: elsőként azokat kell kitoloncolni, akiket már elítéltek kihágások vagy bűncselekmények miatt, majd azokat is, akiket már vád alá helyeztek, de még nem ítéltek el. A rendelkezések lehetőséget adnak az illetékes tisztségviselők számára arra: maguk mérlegeljék, hogy a kitoloncolandó milyen veszélyt jelent a közbiztonságra, vagy a nemzetbiztonságra.

A rendelkezések változatlanul érvényben hagyják azt a speciális programot, amely Barack Obama korábbi elnök nevéhez fűződik, s amely védelmet biztosít azoknak, akik 2012 óta gyermekként érkeztek illegálisan az országba.

„Nagyon kevés kivételtől eltekintve, a minisztérium a külföldiek egyetlen kategóriáját sem mentesíti a kitoloncolás alól. Mindenki, a kitoloncolásig vezető eljárás alá vonható, aki megsértette a bevándorlási törvényt” - szögezte le a kormányzati rendelkezés.

Kapcsolódók

Kimaradt?