Az Európai Bizottság eljárást indított Románia ellen a szeméttelepek miatt

Eljárást indított szerdán az Európai Bíróságon Románia ellen az Európai Bizottság (EB) amiatt, hogy a hatóságoknak nem sikerült bezárniuk 68 nem EU-konform városi szeméttelepet, amelyek károsíthatják a lakosság egészségét - írja a bizottság közleményében. 

Hasonló eljárás már folyamatban van az Európai Unió (EU) hat másik országa, Bulgária, Ciprus, Spanyolország, Olaszország, Szlovénia és Szlovákia ellen. Bulgária, Ciprus és Spanyolország esetében már határozat is született.  

Az EB emlékeztet, hogy Romániának 2009. július 16-ig kellett volna bezárnia nem EU-konform szeméttelepeit. Korábban a környezetvédelmi minisztérium arra figyelmeztetett, hogy Románia azt kockáztatja, hogy napi 124 ezer eurós bírságot kell fizetnie amiatt, hogy nem sikerült felszámolnia a nem konform városi szeméttelepeit. 

A minisztérium álláspontja szerint a szeméttelepek felszámolása a helyi hatóságok kizárólagos felelőssége, és a Brüsszel által kirótt esetleges bírságokat a helyi költségvetés terhére kell majd kifizetni. A hivatalos adatok szerint jelenleg 35 megyében van integrált hulladéklerakó, de ezek közül csak egy működik. 

Kapcsolódók

Kimaradt?