Szemétgondok: „Józsi majd letalicskázza az árokba”

Fordítva sülhet el a kormány azon rendelkezése, amely lehetővé teszi a helyi hatóságokat, hogy az „amennyit szemetelsz, annyit fizetsz” elv alapján számlázza ki a hulladékelszállítás díját – vélekedik a Zöld Erdély Egyesület.

Kovács Zoltán Csongor egyesületi elnök szerint a hazai viszonyokat figyelembe véve, az intézkedés az illegális szemétlerakatokat duzzaszthatja. „Jelenleg is elterjedt gyakorlat a szemét patakmedrekbe, erdőszélekre, félreeső helyekre való kihordása. Illegális, de széleskörűen bevett és megtűrt szokás ez. Még akkor is előszeretettel alkalmazzák, ha a szemétszállító bármennyi szemetet elvinne ugyanazon szemétdíjért” – állítja közleményében a Zöld Erdély.

Az egyesület beszámolója szerint a faluhatárba és városok szélére való törvénytelen szeméthordás tettesei ritkán kerülnek kézre, akkor is többnyire megússzák egy figyelmeztetéssel. A legtöbb esetben – az amúgy is ritka feljelentések nyomán – a környezetvédelmi hatóságok csak a polgármesteri hivatalokat tudják számon kérni, akik közpénzből fizetik a bírságot, a szemetelő pedig megússza.

„Ha nem a szemétszállító cég viszi el a szemetet, hanem “Józsi letalicskázza az árokba”, akkor kevesebb szemétdíjat kell majd fizetni. Sőt, ez a szemét papíron nem is fog létezni és így a statisztikai adatokat is javítja. Ezért a kormány jelenlegi intézkedése nemhogy megoldaná a hulladékproblémát, hanem tovább súlyosbíthatja: még több szemét kerülhet a statisztikákból az illegális lerakókba” – vélekedik a környezetvédelmi egyesület.

Tájékoztatásuk szerint a helyi viszonyokat teljesen figyelmen kívül hagyó sürgősségi kormányrendelettel Románia azért igazítja hozzá a hazai törvénykezést az európai irányelvekhez, hogy nehogy még egy kötelezettségszegési eljárást indítson az Európai Bizottság Bukarest ellen.  „A papírforma ezzel megvan, a statisztika is javul, de a szemét az marad, igaz a szőnyeg alatt” – áll a Zöld Erdély közleményében.

Kapcsolódók

Kimaradt?